Nové modely - nové možnosti

Dveře Kubika

Dveře Kubika

Kolekce Sapeli pro rok 2006

V rámci stavebního veletrhu IBF 2006, který proběhl minulý týden v Brně, společnost SAPELI představila svoji novou kolekci dveří pro letošní rok. Představeny byly dva zbrusu nové modely dveří, tři nové dýhy a tři skleněné výplně. Novinky zároveň přinášejí drobné detaily, které dosud společnost SAPELI svým zákazníkům nenabízela.

Dveře Fantazie

Dveře Kubika

Nová modelová řada dveří
Připraveny jsou dva nové modely – dveře KUBIKA a FANTAZIE. Oba pokračují v úspěšně započaté dráze dveří HARMONIE, které si získávají stále větší oblibu mezi českými zákazníky. Dveře KUBIKA jsou tvořeny rámovou konstrukcí vlysů. „Naším hlavním záměrem bylo vytvořit dveřní křídlo, které působí pohledově a tvarově lehce a přitom bude ladit s moderním interiérem, ve kterém je stále větší snaha o mobilitu věcí a minimalizaci jednotlivých konstrukčních prvků na nábytku,“představuje ideový vznik modelu KUBIKA hlavní designer společnosti Sapeli Ing. Aleš Ullmann a pokračuje vysvětlením vlastního vzhledu dveří: „Při tvorbě designu těchto dveří jsme stejně jako u našich loňských modelů trendově využili jasné a přímé tektoniky. Už jen z tohoto pohledu dveře KUBIKA rozhodně doporučuji do interiérů v moderním stylu, kde jistě plně dotvoří daný celek.“

 

Jak jsme již zmínili, dveře jsou připraveny rámovou technologií za použití vlysu z vrstevnatého materiálu a rostlého dřeva. Pětivrstvý materiál tvořící základ celé konstrukce zajišťuje hlavní mechanické vlastnosti dveřního křídla. Již v základním provedení budou tyto dveře nabízeny v bezpolodrážkové verzi s novým typem závěsu, označovaným jako čípkový. Dveřní křídlo je závěsem drženo na dvou místech – v horní a dolní části. Čípkový závěs představuje přechodovou alternativu ke skrytým závěsům, neboť z pohledové strany je z těchto závěsů vidět pouze malý kousek o velikosti cca 1,5 na 2 cm. Celé dveře mají zaoblené hrany, což přispívá ke zvýšení jejich užitkovosti.                                                     

Dveře Fantazie

Dveře Kubika

Podstatným detailem prosklených modelů je použité kalené sklo už v základním provedení. Důvod je jasný – zvýšení užitkovosti a bezpečnosti dveřního křídla. Dveře budou nabízeny ve čtyřech dýhových dřevinách – buku, dubu, třešni a javoru. „Dveře KUBIKA nabízí každému zákazníkovi možnost nakombinovat si různé varianty modelů ať už vzájemnou kombinací výplní nebo dekoru rámu,“ doplňuje Ing. Aleš Ullmann.

 

Fantazie
Druhou novinkou roku 2006 jsou dveře modelové řady FANTAZIE. „Jedná se o výrobek nejvyšší řady, protože tento výrobek je vyráběný z masivních materiálů, které jsou kombinovány se sklem. Vnitřní výplň tvoří laťovka s masivním nákližkem, která je olepená vrchní 5 mm masivní spárovkou vytvářející vnější plochu dveřního křídla. Obvodové rámy jsou ze dřeva, stejně jako plášť,“ vysvětluje konstrukci těchto dveří Ing. Aleš Ullmann.

Dveřní komplet je doplněn speciálními bezpolodrážkovými zárubněmi OBTUS, které jsou uzpůsobeny pro tento typ závěsu. V nabídce SAPELI budou dveře KUBIKA jak v otočném, tak i posuvném provedení a to jak v posuvném na stěnu, tak i do stavebního pouzdra. Celkem je připraveno osm modelů v plném i proskleném provedení.

 

Dveře FANTAZIE budou nabízeny ve dvou dřevinách – javor a třešeň. Tyto dřeviny se různě kombinují, včetně kombinace směru vláken příčně a podélně, a tím vzniká možnost nového efektu. „U těchto dveří přiznáváme i tvar jednotlivých desek díky zachovaným 3 mm radiusům a to jak u plných tak i u prosklených modelů,“ doplňuje informace o konstrukci dveří Ing. Ullmann.

 

Sklo je opět součástí vlastní konstrukce dveří, stejně jako u dveří HARMONIE nebo

KUBIKA. Samozřejmostí je, že se jedná o speciální 8 mm kalené sklo. Netradičně řešené dveře přináší s sebou další novinku - a to zárubeň se skrytou polodrážkou. Nejde tedy o bezpolodrážkové provedení, ale polodrážka je zasazená dovnitř, takže dveřní křídlo se z vnější strany “tváří“ jako bezpolodrážkové.

Zárubně jsou vyrobeny ze stejného vlysově vrstveného materiálu jako dveře FANTAZIE, a tím je docíleno masivního provedení celého dveřního kompletu. K dispozici bude stejně jako u dveří povrchová javorová nebo třešňová dýha. Vzhledem k velké variabilitě připravených modelů jsou nachystány i dva typy závěsů. Pro plné provedení budou použity skryté závěsy TECTUS, již mnohokrát praxí ověřené, a pro prosklené modely budou použity závěsy viditelné, určené pro osazování do skel.

 
Připraveno je celkem 18 nových modelů této série, a to v provedení plném nebo

proskleném. Na dveřním křídle dochází ke kombinacím dvou a nebo tří jednotlivých částí. „Dveře FANTAZIE se řadí k našim TOP designovým výrobkům, na což ukazuje již výběr materiálů a rozhodně jsou určeny pro nejnáročnější zákazníky, kteří dokáží ocenit krásu přírodního dřeva a s chutí využívají ve svém interiéru přírodní materiály. Prozatím je připraveno pouze jejich otočné provedení, ale rádi bychom co nejdříve našim zákazníkům nabídli tyto dveře i v posuvném provedení, které je v tuto chvíli ve vývoji,“ uzavírá tuto kapitolu Ing. Aleš Ullmann.

 

Exotické dýhy
“EXOTI“ – tímto pracovním názvem pro nové dřeviny otevíráme druhou kapitolu novinek společnosti SAPELI pro rok 2006. U vybraných modelů dveří ELEGANT, TENGA a KAROLÍNA budou nabízeny tři nové exotické dýhy – BUBINGA, PADOUK a WENGE. Na rozdíl od loňské exotické novinky – dýhy ZEBRANO - všechny tyto exotické dřeviny směřují spíše do tmavých odstínů a nesou na sobě výraznou kresbu. Důvod jejich výběru vysvětluje Ing. Aleš Ullmann: „Rozhodně výběrem těchto dýh nejdeme sami proti jiným... jistě již mnozí zaznamenali, že také výrobci podlah, kuchyní, koupelnového či jiného bytového nábytku se stále častěji zaměřují na výše zmíněné dýhy. SAPELI v podstatě pouze logicky hledá trendovou vývojovou cestu ke sjednocení celkového vzhledu interiéru. Dosud jsme měli v naší nabídce kromě dřevin našeho pásma pouze exotické dýhy mahagonu a zebrana, a proto jsme nyní tzv.sáhli do dalšího exotična.“

 

    

 

      Dýha BUBINGA krájená i loupaná, dýha PADOUK a dýha WENGE

 

Dýha PADOUK je připravena z původní asijské dřeviny Pterocarpus sp., jejíž čerstvé dřevo voní po květech růží. Dýha se vyznačuje výraznou barvou, která postupným vyzráváním přechází z počáteční oranžové barvy až do hnědo-fialového odstínu.

 

Obě další dýhy mají svůj původ v mohutných, až 20 metrů vysokých dřevinách západní Afriky. 
Dýha BUBINGA je využita v loupané i krájené podobě. Při kombinaci obě tyto varianty na dveřním křídle dokazují, že jedna dýha dokáže vytvořit hned dvojí kouzelný efekt. Zvláště loupaná varianta dýhy plně navozuje atmosféru afrických ornamentů. Vše je umožněno střídavou točitostí a vlnitostí vláken ve vnitřní stavbě dřevní hmoty.

 

Dýha WENGE je připravena z velice tvrdé dřeviny afrického stromu Millettia laurentii De Wild.  jdoucí svým odstínem téměř do černé barvy. Hlavním rysem dýhy je přítomnost hlubokých pórů, které se při pohledu na dveřní plochu jeví jako fiktivní rýhy.       

   

Skleněné výplně
Třetí samostatnou kapitolu novinek společnosti SAPELI  pro rok 2006 tvoří kategorie

nových dveřních skleněných výplní. Jedná se o ornamentální skla, jejichž hlavním úkolem je oživení stávající nabídky skleněných výplní dveří Sapeli.

 

Skleněná výplň THELA působí křehce a přirozeně. Struktura skla připomíná tkanou látku a jeho transparentnost umožňuje světlu kopírovat obrysy a strukturu osnovy. Harmonicky působící vzor tohoto skla jej předurčuje pro široké uplatnění v oblasti interiérového designu. Sklo THELA je nabízeno v čiré a modré variantě.


Skleněná výplň ASTRAL bílý je jedinečná a výjimečná tím, že v její kompozici nalezneme na první pohled několik nesourodých prvků. V případě tohoto skla se fantazii meze nekladou. Základem motivu je leptaný povrch doplněný plastickými vzory v různých barvách.


Skleněná výplň UADI je sklo s nádechem nostalgie. Sklo na pohled i dotek působí velmi plasticky. Ornament je kombinací lesklého a matného povrchu, což je velkou předností tohoto skla. Vzor připomíná námrazu na skle i díky tomu, že je nabízen v široké škále jemně tónovaných barev od bílé přes modrou, zelenou až k bronzové. Skleněná výplň UADI spolu s dveřmi váš interiér dostatečně oddělí a tím zajistí soukromí, ale zároveň přinese do prostoru dostatek rozptýleného světla.

05.05.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444