Na dovolenou do stodoly

Foto: Simon Menges

Foto: Simon Menges

Nově zrekonstruovaná stodola v německém městě Druxberge slouží majitelům jako rekreační chata, kam dojíždějí na víkend nebo prázdniny. Její interiér je důkladně zrenovován. Po zavření dřevěných okenic však budova vypadá jako každá druhá stodola. 

Architekt naprosto zachoval vnější vzhled objektu. Díváme se tak na původní neomítnutou stodolu, která zapadá do svého okolního prostředí. Jakmile však majitelé otevřou okenice, poodhalí se nám důkladně zrekonstruovaná obytná část domu. Drsný exteriér tak vytváří s čistým a precizním interiérem velký kontrast.
Přízemí obytné stodoly slouží k běžnému dennímu užívání. Je zde prostorný obývací pokoj, kuchyňský kout, jídelní část s krbem. Velké prosklené dveře vedou na terasu. V přízemí je položena tvrdá kamenná podlaha, kterou architekt zvolil z praktických důvodů. Odolá jakémukoliv poškození. Majitelé tak můžou pracovat nebo relaxovat na zahradě a domů si kdykoliv odběhnout v botech.
V patře se nacházejí dvoulůžkové pokoje pro rodiče a děti, hlavní koupelna a studovna s knihovnou. V patře jsou položeny parkety, dominují mu velká, dřevěná okna, trámoví kontrastuje s bílým povrchem stěn.
Aby zůstal zachován koncept původu bodovy, architekt vybíral mezi udržitelnými materiály. Stěny jsou izolovány dřevovláknitými panely, všechny jsou omítnuty hlínou a namalovány křídou. Střešní tašky byly použity ze zbořené stodoly v okolí. 
Autor realizace: JAN RÖSLER ARCHITEKTEN
Spolupráce na projektu: Sven Rickhoff
Fotografie: Simon Menges 
www.janroesler.de

Oficiální zdroj 
19.03.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444