Lezecké stěny pro děti

Lezecké chyty se nejdříve objevovaly jen na speciálních sportovištích. Postupně si ale našly cestu i na dětská hřiště. A dnes? Narazíte na ně dokonce i v dětském pokoji! Lezení dnes zažívá pravý boom a lezecké stěny se staly neodmyslitelnou součástí sportovišť i škol. V dětském pokoji jsou ale zatím přece jen něčím výjimečným. Přitom lezení je pro děti velmi prospěšné. Tato přirozená aktivita působí na správný rozvoj svalové síly, zlepšuje koordinaci pohybů a je zdrojem radosti z pohybu i ze zvládnutí překážky.

Podívali jsme se proto zblízka na takzvané lezecké chyty, které jsou za přijatelné ceny k dostání ve specializovaných obchodech. V zájmu bezpečnosti a správné montáže se prodávají včetně související upevňovací techniky. Naplánovali jsme pro vás hned dvě stěny pro malé horolezce. Ale nejdřív ještě pár slov k vlastním chytům, které lze rozdělit v podstatě do pěti kategorií:

1. pro děti
2. pro sport s dětmi
3. pro školní zařízení
4. pro sportovní lezení
5. pro fyzioterapii a ergoterapii

Pro domácí využití je tu tedy k dispozici poměrně široká nabídka, z níž si každý jistě vybere to pravé. Vlastní lezecké stěny se pak dělí na malé ve tvaru skaliska, kde se leze bez jištění (se žíněnkami na podlaze do výšky seskoku 2 m, bez žíněnek do 60 cm), a na velké, kde je jištění lanem nezbytné. Pro dětský pokoj samozřejmě uvažujeme o variantě číslo jedna!

Lezecké chyty pro každý věk i náročnost

Lezecké chyty pro děti jsou šity na míru ergonomickým požadavkům dětských rukou. Jsou k dostání v nejrůznějších motivech, například jako obličeje, zvířátka, plody, číslice nebo písmena.

 

 

Lezecké chyty pro školy byly vyvinuty pro použití na kolmých, převislých a šikmých stěnách. Liší se svou velikostí a jsou k dostání ve třech stupních obtížnosti (nízká, střední a vysoká)

 

 

Sportovní lezecké chyty pro děti splňují požadavky na náročnější lezecké trasy na malých i velkých stěnách s ohledem na dětskou ergonomii.

 

 

Sportovní lezecké chyty pro náročné jsou velmi variabilní a lze je použít v celém spektru od začátečníků až po profesionály, a to na malé i velké stěny včetně kolmých a převislých.

 

 

Upevnění do různých materiálů

A do dutých cihel - speciální šrouby a hmoždinky do dutých cihel
B do betonu a plného materiálu - imbusové šrouby a zatloukací kotvy
C do dřevěných desek - imbusové šrouby a zatloukací matice nebo (jako na obrázku úplně vlevo) imbusové šrouby a pojistné matice

TIP - HPS (Hold Protection System)
Lezecké chyty firmy On Top Klettern lze volitelně pořídit s dodatečnou ochranou pro případ zlomení nebo proti přetočení (na fotografii vlevo s HPS, vpravo bez). Tento bezpečnostní systém zajišťuje, aby chyt v případě poškození zůstal na místě a dal se odstranit, aniž by spadl.

 

 

Lezecká věž se schovávačkou

Dětská lezecká věž s vyhlídkovou plošinou jako na rytířském hradě je jistě výzvou pro nejednoho odvážného kutila. Jako materiál použijeme dřevěné hranoly o rozměru 9x9 cm, 2,6x9 cm (sklížené ze dvou kusů po 4,5 cm) a desky o tloušťce minimálně 16mm. Jakmile smontujeme dřevěnou konstrukci, ukotvíme ji do zdi a obložíme deskami (nezapomeneme vyříznout vchod do skrýše!). Desky podle vlastního vkusu barevně upravíme a opatříme lezeckými chyty. Z důvodu maximální bezpečnosti se při montáži chytů striktně řídíme návodem výrobce!

1. Aby byla věž stabilní a nekroutila se, opatříme spoje jednotlivých částí výřezy. Místo výřezu si vyznačíme tužkou pomocí stolařského úhelníku.
2. Na řezání použijeme nejlépe ruční okružní pilu, případně obyčejnou pilu. Řežeme na několika místech paralelně do hloubky 2,6cm.
3. Materiál mezi oběma řezy vždy odsekneme ostrým dlátem.
4. V rozích, kde se setkávají dva příčníky, musíme udělat výřez i z druhé strany.
5. + 6. Konstrukci natřeme, sešroubujeme a pomocí dlouhých šroubů a hmoždinek ukotvíme do zdi. Jako poslední namontujeme desky.

 

 

Lezecká stěna do dětského pokoje

Vlastnoručně zhotovená lezecká stěna ve tvaru skaliska představuje hezký doplněk k existujícím chytům na stěně místnosti. Pokud jde o tvar, je možné naprosto všechno včetně převisů. Převisy nesmí být příliš velké, aby se nestaly "kamenem úrazu". Pokud nejste schopni zajistit nezbytné jištění, raději se jim vyhněte. Dbejte také na to, aby všechny hrany byly hezky zakulacené a obroušené, jinak by si děti v zápalu hry mohly zadřít třísku. Berte v úvahu i možnost pádu. Je-li skalisko vyšší než 60 cm, doporučujeme umístit na podlahu karimatky nebo matrace. Okolí skaliska v okruhu zhruba 2m by navíc nemělo být zastavěné nábytkem.

1. Přiříznuté dřevěné desky (v našem případě jsme použili březový multiplex o tloušťce 16 mm) spojíme šrouby do dřeva. Vyznačíme si polohu otvorů, které předvrtáme vrtákem o průměru 3,5 až 4mm.
2. Otvory prohloubíme záhlubníkem, aby kónické hlavy šroubů plošně lícovaly.
3. Spoje sešroubujeme šrouby o rozměru 3,5x50mm. Doporučujeme pracovat bez klihu (pro případ pozdější demontáže) a umisťovat šrouby každých 15 cm.
4. Nakonec otvory šroubů uzavřeme tmelem a obrousíme.

 

SERVIS
A ještě něco navíc

Ochrana chytů proti odcizení
Právě venku, kde jsou chyty volně přístupné, dochází často k jejich odcizení. Zda to mají na svědomí zloději, nebo chuligáni, je celkem jedno. Aby k něčemu takovému vůbec nedošlo, dodávají výrobci chytů i speciální šrouby, které nelze povolit jen tak pomocí běžného nářadí. Tyto šrouby zvané Secure jsou z nerezové oceli a dodávají se (spolu se speciálním klíčem) v různých délkách podle konkrétních chytů. Zdá se to možná zbytečné, ale jestliže jeden chyt vyjde zhruba na 150 až 200 korun a na metru čtverečním jich je zhruba šest, pak takovou hodnotu jistě stojí za to odpovídajícím způsobem ochránit.

Převzato z časopisu Udělej si sám 1/2011

18.08.2011
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444