Kdy se můžu stěhovat do nového bytu?

Foto: STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

Foto: STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

Čtenář Lubomír se v poradně ptá na postup stěhování do nového bytu. Na dotaz odpovídá Denisa Višňovská, partner LEXXUS.

Kupuji byt na Kladně a zajímalo by mě, jak je to se stěhováním do nového bytu. Lidé kolem mě mě tlačí do toho, abych se stěhoval na základě návrhu na vklad do katastru, že prý se už nic nemůže nic stát. Vidím v tom jejich vlastní zájmy. Na internetu jsem naopak našel vždy stěhování jen na základě vkladu na katastr a změně vlastníka. Sám bych se taky rád stěhoval dříve, ale nevím, co můžu od katastru čekat. Hrozí mi něco od katastru nebo jen to jen konečná "formalita", která nemá vliv na samotný průběh koupě, když chybí už jen katastr?

Na dotaz odpovídá Denisa Višňovská, partner LEXXUS:

Dobrý den, 
 
pokud je smlouva o převodu vlastnického práva v pořádku, jde na katastru opravdu jen o formalitu "přepisu" nemovitosti na nového majitele. Bezdůvodně katastr nemůže vklad zamítnout. Stává se, že v kupní smlouvě může být například jen formální chyba a katastr řízení pozastaví, ale po doplnění proces dokončí.

Vklad kupní smlouvy na katastr má zpětné účinky ke dni podání, takže vlastníkem nemovitosti se stává nový majitel ode dne podání návrhu. Dovoluji si upozornit, že při koupi nemovitosti není tak důležité stěhování jako úhrada kupní ceny. Je standardem, že předání nemovitosti se váže právě na úhradu kupní ceny. Kupní cenu je doporučeno složit do úschovy (notář, banka či advokát) a kupní cena se uvolní prodávajícímu až po provedení vkladu. Možná právě zde sleduje tazatel své zájmy a chce uvolnit kupní cenu už při podání návrhu na vklad a nabízí předání po návrhu. Netvrdím, že se takto nedá postupovat, ale samozřejmě 100% jistotu, že došlo k převodu vlastnického práva má kupující nemovitosti právě až po provedení vkladu. 
21.03.2016 | redakce Bydlení.cz
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444