Sklizeň kávy probíhá po celý rok v oblastech kolem rovníku, v Kolumbii nebo africké Ugandě, vyjma špičkových keňských káv, které se sklízí jen jednou v roce, a to v období jara. Na sever od rovníku, například v zemích Střední Ameriky a Etiopie, se káva sklízí od září do konce roku. Na jih od rovníku, například v Brazílii se káva sklízí už z jara, případně během léta. Zralé, tmavě červené bobule, tedy plody kávy, sbírají sběrači ručně denně v rozmezí asi deseti dnů. Natrhané plody jsou ještě ten den zpracovány.
Rostlina kávovník (Coffea) je stálezelený keř či nevysoký strom, který roste v tropickém a subtropickém pásmu. Patří do čeledi mořenovitých. Existuje celá řada druhů těchto rostlin. V průmyslovém měřítku jsou však využívány čeledi kávovník arabský, kávovník robusta a kávovník liberijský.
Zpracování kávových zrn lze provést dvěma způsoby: suchou a mokrou metodou. Suchá metoda spočívá v sušení na slunci v tenkých vrstvách po dobu dvou až tří týdnů. Vysušená káva se poté luští na loupacích strojích, zbavuje se slupky a stříbrné blanky. Poté přichází další strojový proces čištění a třídění podle velikosti. Při použití mokré metody se do 24 hodin po sklizni odstraní oplodí. Poté se plody kávy plaví ve velkých nádržích, kde se zbaví listí, nečistot a suchých nezralých plodů. Proud vody zrna unáší do mačkacího stroje, v němž se odstraní dužina. Oddužněná semena putují do fermentační betonových nádrží kde kvasí 12 až 72 hodin při teplotě 60-70 stupňů. Po fermentaci se káva pere a suší na slunci nebo sušárnách. Tento proces trvá 12-15 dní. Po tomto procesu zpracování kávových zrn končí a s označením pergamenová káva čeká na expedici.
- velikost - peaberry (nejmenší), malá, velká a sloní
- vzhled - čistá bez povrchových lupínků a vad
- původ - druh, nadmořská výška, půda
Nejlepší je samozřejmě vždy čerstvě namletá káva. Důležitým hlediskem při mletí je to, aby se káva nezahřívala, protože by se poškozovala její jakost.
Mezi další způsoby přípravy káva patří známe espresso přístroje, kapslové kávovary, moka konvičky a další. Jestli se chcete něco dozvědět o možnostech přípravy kávy a prohlédnout si exponáty různých starých kávovarů, mlýnků, porcelánu, neváhejte navštívit výstavu: „Káva, aneb Velké kouzlo malého zrnka" v Muzeu v Ivančicích, která potrvá až do 20.10.2013.
zdroj informací: Výstava "Káva, aneb Velké kouzlo malého zrnka", Muzeum v Ivančicích