Jakou barvou vymalovat kuchyň

Barvy ovlivňují nejen vzhled interiéru, ale také naši psychiku. Měli bychom je tedy vždy volit v souladu s funkcí místnosti a barevným vkusem jejích uživatelů. Nemusíme podléhat módním trendům, zásadní je, abychom se v místnosti my sami cítili dobře.

 

 

Kuchyň a jídelna patří k zónám aktivity v bytě. Nemusíme se tedy bát živých barev. Chuť k jídlu podporuje žlutá a červená. Světle žlutá prostor opticky zvětší, červená naopak zmenší. Aktivní a dynamická je také oranžová.
Modrá ve světlých odstínech působí lehce a vzdušně, je schopná prostor opticky zvětšit. Zelená uklidňuje, hráškově zelená je momentálně hodně módní. Do kuchyně se obě barvy hodí v závislosti na barvě nábytku. Obecně ale platí, že modrá i zelená v tlumených tónech jsou spíše barvami pro zóny odpočinku.
K výrazně barevnému nábytku se hodí tlumenější a světlejší odstíny nebo barvy neutrální např. bílá nebo světlé odstíny šedé. Všechny stěny by měly být omyvatelné. Pro dasažení odolného omyvatelného povrchu je vhodné napustit podklad penetračním podkladem a po jeho řádném vyschnutí použít ve 2 vrstvách některý z omyvatelných nátěrů, které jsou na trhu. Vhodná je například kombinace výrobků Primalex Hloubková penetrace a Primalex Procolor 2, který je k dispozici v obrovském množství odstínů.
Kterým barvám se na stěnách v kuchyni vyhnout? Rozhodně fialové, černé, tmavě hnědé a tmavě šedé. Tyto barvy jsou v rozporu s funkcí místnosti: kuchyň a jídelna by měly být především příjemným prostorem spojeným s konzumací jídla.
22.01.2010 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444