Jak voní maso na podzim

Vepřové plátky v zelném salátu. Foto: Jana Krejdlová

Vepřové plátky v zelném salátu. Foto: Jana Krejdlová

K sychravému podzimu patří kus dobrého masa. K tomu kořenová zelenina a sváteční oběd je na světě. Vyzkoušejte oblíbené recepty našich čtenářů.

Vepřové plátky v zelném salátu 
Od čtenářky Jany Krejdlové

Ingredience
2 vepřové plátky masa (kotleta, kýta, krkovička, bůček)
pivo 10
1 větší cibule
1 větší jablko
50 g anglické slaniny
1 čajovou lžičku vepřového sádla
1/2 hlávky bílého zelí
3 kuličky jalovce
sůl dle chuti
1 polévková lžíce oleje
Příprava
Den předem si naložíme plátky masa do piva, budou pak křehčí a rychleji se propečou. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Jablka pokrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na proužky. V kastrolku zahřejeme sádlo a cibuli se slaninou na něm opečeme. Přidáme nakrouhané zelí, kousky jablek, bobkový list, jalovec a podlijeme trochou vody. Vše dusíme asi 1 hodinu. Maso osolíme a opečeme na rozehřátém oleji, můžeme podlít pivem, v kterém bylo naloženo a opékáme ještě zhruba 20 minut. Hotové plátky masa pokládáme na zelný salát. Doporučuji zapít pivem, které jsme nespotřebovali k naložení masa.

Králík na zelenině
Recept zaslala Bohuslava Koubková.

Ingredience
králík
kořenová zelenina
cibule
paprika
rajčata
sladká paprika
máslo
voda
bobkový list
nové kořneí
zeleninový vývar
 
Příprava
Porce králíka den předem obložíme v pekáči nastrouhanou kořenovou zeleninou / mrkev, celer, petržel/ nakrájenou cibulí, Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a můžeme ještě vylepšit nakrájenými rajčaty. Králíka jemně posypeme sladkou paprikou/ může být i trochu pálivé. Rozpustíme kostku másla a králíka polijeme. Přidáme ještě bobkový list a pár kuliček nového koření.

Přikryjeme a dáme do ledničky.

Druhý den pečeme v troubě, podléváme vývarem/ třeba zeleninovým/

Příloha bramborový knedlík a zelí.

Nadívaná kuřecí stehna
Recept zaslala čtenářka Alena Vaškových.

Ingredience
250 g slaniny nakrájené na nudličky
150 g másla + 3 lžíce navíc
2 sklenice červeného zelí pokrájeného
2 lžičky kmínu,
sůl
1 - 2 lžíce cukru
6 kuřecích stehen
2 lžíce hladké mouky

Bramborové noky
750 g brambor
1 vejce
sůl
250 g hrubé mouky
 
Příprava
1. Nakrájenou slaninu nasucho vyšvařím v pánvi = křupavá = přidám 1 lžíci másla = rozpustí se, promíchám a přidám zelí = stále míchám, dusím 5 minut. Přidám 1 lžičku kmínu, sůl, podle chuti cukru. Pak nechám vychládnout.
2. Kuřecí stehna osolím, nadzvednu kůži naplním polovinou zelí.Pak dám stehna do pekáče, pokladu je 150 g másla = plátky a posypu zbylým kmínem. Peču 1 h, 180 stupňů.
3.Zbylé zelí zahustím jíškou: 2 lžíce másla = opražím 2 lžíce hladké mouky dozlatova a vmíchám do zelí. Podle chuti přisladím nebo přisolím.
4.Kuřecí stehna podávám s bramborovými noky a zelím, přelité vypečenou šťávou.

Bramborové noky: Brambory vařím ve slupce 15 minut doměkka. Nechám vychladnout, oloupu a v míse rozmačkám. Přidám vejce, trochu soli, vmíchám hrubou mouku a vypracuji těsto - 10 minut odležet. Pomocí dvou lžíc z těsta vykrajuji menší noky a vařím ve vroucí osolené vodě 10 minut. Jakmile vyplavou - povařím 2 minuty a vyndám na sítko okapat.

Bažant na víně
Za recept děkujeme čtenářce Pavlíně Komendové.

Ingredience
1 bažant
100g slaniny
80g másla
sůl
1 velká cibule
3 snítky tymiánu
1/2 l červeného vína
pepř
4 žampiony nebo hříbky
30g másla
20g mouky
lžíce koňaku
Příprava
Očištěný, vykuchaný, omytý bažant se pokrájí na porce, které jemně prošpikujeme. V tlakovém hrnci rozpustíme máslo a slaninu pokrájenou na kostičky a vložíme cibuli nakrájenou na plátky. Zpěníme, vložíme bažanta, osolíme a opepříme. Přidáme tymián a nakrájené houby. Zalijeme vínem, hrnec uzavřeme a upravujeme maso doměkka. Maso poté vyjmeme, šťávu přelijeme na pekáček, kde ji zahustíme žmolky ze syrového másla a mouky. Necháme přejít varem, až je omáčka hladká a přidáme koňak. Porce bažanta vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží, brambory a brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444