Vepřové plátky v zelném salátu
Od čtenářky Jany Krejdlové
Od čtenářky Jany Krejdlové
Ingredience 2 vepřové plátky masa (kotleta, kýta, krkovička, bůček) pivo 10 1 větší cibule 1 větší jablko 50 g anglické slaniny 1 čajovou lžičku vepřového sádla 1/2 hlávky bílého zelí 3 kuličky jalovce sůl dle chuti 1 polévková lžíce oleje |
Příprava Den předem si naložíme plátky masa do piva, budou pak křehčí a rychleji se propečou. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Jablka pokrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na proužky. V kastrolku zahřejeme sádlo a cibuli se slaninou na něm opečeme. Přidáme nakrouhané zelí, kousky jablek, bobkový list, jalovec a podlijeme trochou vody. Vše dusíme asi 1 hodinu. Maso osolíme a opečeme na rozehřátém oleji, můžeme podlít pivem, v kterém bylo naloženo a opékáme ještě zhruba 20 minut. Hotové plátky masa pokládáme na zelný salát. Doporučuji zapít pivem, které jsme nespotřebovali k naložení masa. |
Králík na zelenině
Recept zaslala Bohuslava Koubková.
Recept zaslala Bohuslava Koubková.
Ingredience králík kořenová zelenina cibule paprika rajčata sladká paprika máslo voda bobkový list nové kořneí zeleninový vývar |
Příprava Porce králíka den předem obložíme v pekáči nastrouhanou kořenovou zeleninou / mrkev, celer, petržel/ nakrájenou cibulí, Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a můžeme ještě vylepšit nakrájenými rajčaty. Králíka jemně posypeme sladkou paprikou/ může být i trochu pálivé. Rozpustíme kostku másla a králíka polijeme. Přidáme ještě bobkový list a pár kuliček nového koření. Přikryjeme a dáme do ledničky. Druhý den pečeme v troubě, podléváme vývarem/ třeba zeleninovým/ Příloha bramborový knedlík a zelí. |
Nadívaná kuřecí stehna
Recept zaslala čtenářka Alena Vaškových.
Recept zaslala čtenářka Alena Vaškových.
Ingredience 250 g slaniny nakrájené na nudličky 150 g másla + 3 lžíce navíc 2 sklenice červeného zelí pokrájeného 2 lžičky kmínu, sůl 1 - 2 lžíce cukru 6 kuřecích stehen 2 lžíce hladké mouky Bramborové noky 750 g brambor 1 vejce sůl 250 g hrubé mouky |
Příprava 1. Nakrájenou slaninu nasucho vyšvařím v pánvi = křupavá = přidám 1 lžíci másla = rozpustí se, promíchám a přidám zelí = stále míchám, dusím 5 minut. Přidám 1 lžičku kmínu, sůl, podle chuti cukru. Pak nechám vychládnout. 2. Kuřecí stehna osolím, nadzvednu kůži naplním polovinou zelí.Pak dám stehna do pekáče, pokladu je 150 g másla = plátky a posypu zbylým kmínem. Peču 1 h, 180 stupňů. 3.Zbylé zelí zahustím jíškou: 2 lžíce másla = opražím 2 lžíce hladké mouky dozlatova a vmíchám do zelí. Podle chuti přisladím nebo přisolím. 4.Kuřecí stehna podávám s bramborovými noky a zelím, přelité vypečenou šťávou. Bramborové noky: Brambory vařím ve slupce 15 minut doměkka. Nechám vychladnout, oloupu a v míse rozmačkám. Přidám vejce, trochu soli, vmíchám hrubou mouku a vypracuji těsto - 10 minut odležet. Pomocí dvou lžíc z těsta vykrajuji menší noky a vařím ve vroucí osolené vodě 10 minut. Jakmile vyplavou - povařím 2 minuty a vyndám na sítko okapat. |
Bažant na víně
Za recept děkujeme čtenářce Pavlíně Komendové.
Za recept děkujeme čtenářce Pavlíně Komendové.
Ingredience 1 bažant 100g slaniny 80g másla sůl 1 velká cibule 3 snítky tymiánu 1/2 l červeného vína pepř 4 žampiony nebo hříbky 30g másla 20g mouky lžíce koňaku |
Příprava Očištěný, vykuchaný, omytý bažant se pokrájí na porce, které jemně prošpikujeme. V tlakovém hrnci rozpustíme máslo a slaninu pokrájenou na kostičky a vložíme cibuli nakrájenou na plátky. Zpěníme, vložíme bažanta, osolíme a opepříme. Přidáme tymián a nakrájené houby. Zalijeme vínem, hrnec uzavřeme a upravujeme maso doměkka. Maso poté vyjmeme, šťávu přelijeme na pekáček, kde ji zahustíme žmolky ze syrového másla a mouky. Necháme přejít varem, až je omáčka hladká a přidáme koňak. Porce bažanta vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží, brambory a brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem. |