Jak se stavěl areál Natura park v Pardubicích

Natura park, unikátní dřevostavba, ve které sídlí pardubické Ekocentrum PALETA, se otevřela prvního října 2015. Veřejnosti bude areál sloužit jako environmentální vzdělávací a informační centrum zaměřené na přírodu a ekologickou osvětu. Podívejte se, jak probíhala samotná stavba.

Natura park se nachází v klidném místě blízko centra na břehu řeky Chrudimky, poblíž stávající cyklostezky. Stavba se skládá ze dvou částí – samotné budovy návštěvnického centra a okolního parkového areálu. Oběma částmi se prolíná interaktivní expozice.

Návštěvnické centrum bude poskytovat informace a služby k přírodnímu dědictví a soustavě chráněných území soustavy Natura 2000, kterých je jenom v Pardubickém kraji 53, včetně tří ptačích oblastí. Jedna z chráněných oblastí se nachází i přímo v Pardubicích nedaleko informačního centra - odtud také pochází logo Natura parku. Je v něm vyobrazen páchník hnědý - chráněný brouk, který žije právě v Evropsky významné lokalitě Pardubice.

Dům jako pavučina v korunách stromů

Samotná budova, jejímž autorem je architekt Tomáš Med společně s Jaroslavem Krupou a Filipem Klozarem, zahrnuje tři patra. Ve vstupní hale se nachází informační centrum. Další místnosti budou využívány jako učebny a v největším sále se budou konat přednášky a semináře.
„Inspirací při návrhu domu byly koruny okolních vzrostlých stromů s pavučinami lesknoucími se ve slunci. Vznikl tak impuls navrhnout dům jako pavučinu v korunách stromů. Postupně se tato pavučina rozvrstvila do dvou výškových úrovní. Nejnižší podlaží je pro optické zmenšení hmoty domu částečně ukryto v rámci terénu nabíhajícího na protipovodňovou hráz,“ komentují své dílo autoři.

Příroda jako základní myšlenka projektu

Kromě suterénu, který tvoří beton, je celá stavba ze dřeva, konkrétně z masivních celodřevěných panelů NOVATOP od českého výrobce. Pohledové smrkové dřevo tvoří dominantu většiny interiérů a podtrhuje tak základní myšlenku celého projektu, která je zaměřená na přírodu.

„Velmi oceňujeme odvahu architektů i investorů. Celý projekt je unikátní a ladí s naší firemní filozofií, která je zodpovědná vůči přírodě a tím i vůči sobě samým. Jsme velmi rádi, že jsme se na něm mohli podílet a že bude přinášet své environmentální poselství především dětem, tedy nové generaci,“ říká ing. Jiří Oslizlo, předseda představenstva společnosti AGROP NOVA a.s., která panely vyrábí.

Stavební materiály i technologie s ohledem na přírodu 

Autoři usilovali o to, aby budova měla co nejmenší dopad na okolní prostředí. Při výběru stavebních materiálů tak bylo přihlíženo k předpokládané spotřebě energií při běžném provozu, ale také k míře emisí uvolněných při výrobě.

Objekt je navržen s využitím prvků a konstrukcí vhodných pro pasivní budovy, vzhledem k nekompaktnímu tvarovému řešení spadá do kategorie nízkoenergetických budov (měrná potřeba tepla na vytápění je 32 kWh/m2a). Potřebná výměna vzduchu bude zajištěna centrální jednotkou s rekuperací tepla, regulace větrání bude automatická na základě  koncentrace CO2. Vytápění je řešeno podlahovým systémem. Objekt je pro svou potřebu tepla na vytápění a ohřev vody napojen na centrální zásobování teplem (v těsné blízkosti objektu vede horkovod).

Důraz je kladen na využití materiálů a technologií s malou ekologickou stopou, tedy materiálů z přírodních obnovitelných zdrojů (dřevěné konstrukce, dřevovláknité či celulózové izolace). Obecně jde o materiály s co nejmenší svázanou energií. Samotná stavba tak bude úsporná nejen svým provozem, ale také celkovým konceptem a bude tak ukazovat možnosti současných šetrných stavebních technologií.
„Budovu Natura parku se podle mého názoru podařilo výborně zasadit do okolního prostředí. Ve třetím podlaží máte skutečně pocit, že se nacházíte v korunách stromů, což byl také původní záměr. Celkově je pro nás otevření Natura parku významnou změnou a velmi se těšíme na tuto novou etapu,” řekl ředitel Ekocentra PALETA Jiří Bureš.  
 

 
Investor: Ekocentrum PALETA, Pardubice
Arch. návrh: Ing. Tomáš Med, Med Pavlík architekti
Projektanti: PK projekt s.r.o.
Konstrukce: masivní dřevěné panely NOVATOP, montáž ve spolupráci s Dřevostavby MC
Generální dodavatel: STAKO s.r.o.
 
Fotografie z montáže: Martin Zeman
Fotografie hotové stavby: Tomáš Malý 
14.10.2015 | PR
  • AGROP NOVA a.s. - výrobce systému NOVATOP

    Seznamte se s výrobcem systému NOVATOP. Masivní dřevěné panely se ukazují jako velmi perspektivní technologie výstavby dřevěných domů na světových trzích a velmi rychle si získaly své příznivce i u nás. Kombinují v sobě konstrukční a estetické vlastnosti masivního dřeva a vnáší do moderních dřevostaveb pozitivní emoce spojené s krásou dřeva v jeho přírodní podobě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444