Jak se bydlívalo kdysi

Jen pár kroků od expozice Designstory, která zachycuje moderní trendy nábytkového designu, mají návštěvníci Mobitexu pozoruhodnou příležitost zhlédnout výstavu venkovského nábytku z 19. a 20. století, kterou připravil Etnografický ústav Moravského zemského muzea v Brně ze svých bohatých sbírek.

Je to jako vstoupit do jiného světa, ale i když to tak na první pohled rozhodně nevypadá, tyto historické kusy nábytku mají s moderním designem přece jen něco společného. Stejně jako špičkovým designérům současnosti, tak i někdejším výrobcům tohoto zdobeného nábytku je blízká hravost, důvtip a důraz na funkčnost.


Výrobou nábytku se na venkově kdysi zabývali tesaři, truhláři, ale také dovední amatéři. Nebylo žádnou vzácností, že si některé jednoduché kusy nábytku vyráběli lidé sami. Výstava umístěná v pavilonu A 2 , která je příjemným obohacením programu veletrhu Mobitex,  představuje různé typy mobiliáře od skříní,  truhlic, židlí, lavic až po kolébky či postel s nebesy, a upoutá řadou technik zdobení nábytku – najdeme zde kusy překrásně malované, vykládané, zdobené slámou, rytím, řezbou nebo soustružením.

Foto: Jitka Krčalová

18.03.2005 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444