IBF a rekonstrukce stavebních památek

Předvečer zahájení Stavebních veletrhů Brno, které se konají ve dnech 20.-24.dubna, bude věnován jednomu ze zvýrazněných témat letošního ročníku IBF. Setkání nazvané Památky, památkáři, inženýři a architekti se uskuteční 19.dubna večer v pavilonu Brno.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Součástí večera bude několik krátkých přednášek na téma stavební obnovy historických památek a přítomným bude představena další z řady "Stavebních knih", publikace, kterou vydává vždy u příležitosti veletrhu IBF společnost ExpoData Brno ve spolupráci s ČKAIT, SPS a BVV. Po loňském vydání knihy "Funkcionalismus na Moravě" zpracoval autorský kolektiv pod vedením prof. Vladimíra Šlapety publikaci o funkcionalismu v Čechách.
K meziválečnému funkcionalismu, s nímž jsou spjaty i počátky brněnského výstaviště, obrátí veletrh IBF pozornost veřejnosti také výstavou věnovanou brněnské vile Tugendhat, která bude instalována v předsálí pavilonu G a přinese informace o historii vily a jejím osudu až do roku 2001, na jehož konci se octla na seznamu památek UNESCO.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nejvýznámnější brněnská architektonická památka nutně potřebuje rekonstrukci, jejíž zahájení je stále komplikováno různými okolnostmi. Luxusní vila, na níž aplikoval její tvůrce Ludwig Mies van der Rohe architektonickou koncepci použitou pro stavbu pavilonu na výstavě v Barceloně, za sebou má nesnadnou minulost. Byla dokončena v roce 1930, uprostřed meziválečného dvacetiletí, které pro Brno znamenalo období hospodářského i stavebního rozmachu. Nádherná stavba na svahu rozrůstající se nové čtvrti vznikla díky velkorysosti, ale i díky dobrému vkusu pohádkově bohatého mladého páru Tugendhatů, který ji však těsně před německou okupací Československa musel opustit. Architektonický i technologický skvost pak zůstal napospas obrácené straně dějin. V roce 1945, při náletu spojeneckých vojsk vzaly za své unikátní rozměrné okenní tabule. Později zde prý na nějaký čas byli dokonce ustájeni koně, sídlili tu vojáci, vila sloužila jako rehabilitační středisko. Stavební obnova, které se dočkala na počátku 80.let, nebyla nejšťastnější. Nová rekonstrukce by měla památku co nejvíce přiblížit její původní podobě, včetně mobiliáře, což samozřejmě předpokládá vysoké náklady.
Výstavu, která by měla být v pavilonu G umístěna minimálně jeden rok, připravila Nadace vila Tugendhat, u jejíhož zrodu stály i BVV, ve spolupráci s Muzeem umění města Brna, které má vilu ve správě.
16.04.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444