Evropská cena pro muzeum v Leónu

Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León

Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León

Minulý týden rozhodla mezinárodní porota o vítězi prestižní architektonické evropské soutěže Mies van der Rohe Award. Ze sedmi staveb, které byly v lednu letošního roku vybrány do finále soutěže, se nejúspěšnější stalo Muzeum současného kastilského umění v Leónu dvojice španělských architektů Luise Mansilly a Emilia Tuñón.

Porota na této stavbě ocenila zejména zřetelné umělecké vyjádření tvaru konstrukce a promyšlenou realizaci záměru. Barevné průčelí tohoto unikátního moderního muzea je odvozeno od barevnosti skleněných mozaik oken místní katedrály. Vnitřní uspořádání budovy je tvořeno propojenou soustavou flexibilních prostorů; na tomto řešení porota ocenila, jak efektivně se jeho autoři vypořádali s výzvou, kterou prezentace současného umění představuje.

 

Zvláštní cenu (The Emerging Architect Special Mention), které je vždy určena nově se objevujícím tvůrcům, získali slovinští architekti Matija Bevk a Vasa J. Perovic za matematickou fakultu v Lublani.

 

Slavnostní předání cen se uskuteční 14. května 2007 v pavilonu, který dnes nese jméno slavného německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, mj. také autora brněnské vily Tugendhat. Původně šlo o německý pavilon pro světovou výstavu v Barceloně v roce 1929, který Mies van der Rohe navrhl. Po skončení výstavy byl pavilon zbourán. Myšlenka obnovit tuto inspirující stavbu ze skla, oceli a několika druhů mramoru, vznikla začátkem 80. let. Nadace, díky níž byl pavilon na původním místě v roce 1986 otevřen, pečuje o Miesův odkaz. Je také iniciátorem soutěže, která má mj. podpořit chápání kulturního významu architektury v našem životě. Soutěž je pořádána jako bienále - jejím prvním vítězem se v roce 1988 stal Portugalec Alvaro Síza. Kromě finanční odměny získávají architekti oceněných staveb také plastiku pavilonu, který se stal symbolem soutěže. K vítězům patří např. britská architektka iráckého původu Zaha Hadid, španělský architekt Rafael Moneo, Rakušan Peter Zumthor, v minulém ročníku to byli nizozemští architekti Rem Koolhaas a Ellen van Loon, autoři budovy nizozemské ambasády v Berlíně.

 

Mies van der Rohe Pavilion, jehož znovupostavení bylo počátečním cílem Nadace Miese van der Rohe založené roku 1983.  Foto: www.miesbcn.com

  

  

 

 

Související stránky: http://www.miesbcn.com/index.html; http://www.musac.org.es/      

04.05.2007 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444