Designér Otakar Diblík

Výstava v Galerii VŠUP

U příležitosti nedožitých 75.narozenin českého průmyslového designéra Otakara Diblíka připravila Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze ve spolupráci s Národním technickým muzeem jeho první retrospektivní výstavu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
S celoživotní tvorbou této významné osobnosti se můžete seznámit ve dnech 10. - 31. května 2004 v Galerii Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze na nám. Jana Palacha 80.
Otakar Diblík (1929 - 1999), mj. žák sochaře Vincence Makovského z let jeho působení na brněnské VUT, je jedním z těch tvůrců, jejichž jméno je podstatně méně známé než vlastní práce. Jde přitom o velmi zajímavou osobnost, jejíž životní a profesní dráha byla kromě množství kvalitních prací naplněna také dramatickými zvraty.
Jeho spolupráce s československými výrobci byla podnětná nejen pro vývoj dopravních prostředků: Karosa Vysoké Mýto, pražský a bratislavský vývoj automobilky Tatra, Škoda Plzeň, ZKL (Zetor) Brno, ale i reprodukční techniky, tiskařské stroje, ADAST Adamov, ADAST Dobruška. V roce 1968 se Diblík rozhodl vyměnit práci v nesvobodné vlasti za působení v zahraničí. V renomovaném studiu Bonetto v italském Miláně působil jako designér od roku 1969, od roku 1983 dokonce na místě šéfdesignéra. Po smrti zakladatele studia Rodolfa Bonetta koncem 80. let opustil pro neshody s vedením studia tuto dlouholetou a úspěšnou práci. Souhrou šťastných náhod mohl už v roce 1990 nastoupit jako vedoucí ateliéru designu na VŠUP v Praze. Jeho pedagogickou činnost přerušila až náhlá smrt v roce 1999, od níž letos uplynulo pět let.
Vzhledem k časovému odstupu od Diblíkova působení v Československu a k okolnostem jeho odchodu ze studia Bonetto je k dispozici poměrně málo trojrozměrných exponátů. I navzdory tomu si výstava klade za cíl zachytit Diblíkův tvůrčí profil co možná nejúplněji. Jeho první, československá fáze tvorby je připomenuta nepočetnými existujícími modely, početnější fotografickou dokumentací a několika málo dochovanými kresebnými návrhy, které představují Diblíka také jako kvalitního výtvarníka. Nedostatek trojrozměrných exponátů z italského působení nahrazuje alespoň částečně projekce diapozitivů s ukázkami jeho tvorby z autorovy pozůstalosti. Období po návratu do vlasti prezentují práce pro Dobrušské strojírny z 90. let, díky nimž se Diblík znovu etabloval na domácí půdě jako úspěšný aktivní designér. Mj. byl hlavním autorem tiskového stroje Polly 474 H, který získal v roce 2000 ocenění Vynikající design roku.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Součástí výstavy je také videofilm studenta VŠUP Pavla Abraháma věnovaný osobnosti Otakara Diblíka.
Koncept instalace je dílem Ateliéru designu výrobků III. VŠUP, kde prof. Diblík působil jako pedagog.
07.05.2004 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444