Denní světlo do interiérů bez oken

Nedostatek denního světla v interiéru může být příčinou zvýšené únavy, ovlivňuje naši energii a náladu a může přispívat k vyšší nemocnosti u lidí, kteří v takových prostorách dlouhodobě pobývají. Existuje ale způsob, jak dovést blahodárné denní světlo i do místností bez oken. Řešením jsou tubusové světlovody, které je možné využít všude tam, kam by se přirozené světlo zvenčí nikdy nedostalo.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Systém Lightway tubusové světlovody otevírá obrovské možnosti, jak bez oken zajistit přístup světla při minimálních nákladech. Na střechu budovy se umisťuje vysoce transmisní kopule a pomocí zrcadlově lesklého povrchu uvnitř tubusu světlovodu je přiváděno do osvětlovaného prostoru, kde je systém uzavřen stropním difuzérem, který světlo rovnoměrně rozptýlí. Systém je vhodný pro všechny typy střech a budov a jeho montáž je velmi snadná.

Tubusové světlovody Lightway přinášejí až 80 procent úspor energie tam, kde by pro nedostatek světla muselo být trvale i v denní dobu používání umělé osvětlení. Minimální je tepelná změna osvětlovaného prostoru v létě i v zimě, který vlivem uzavřeného sloupce vzduchu působí jako vyikající izolant.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Společnost Lightway vyrábí tubusové světlovody od roku 2000. Na trhu nyní nabízí nový výrobek, který zúročuje dlouhodobou spolupráci s odborníky v oboru fyziky denního světla.

Pro nový Lightway Crystal byla k výrobě střešní kopule použita technologie IRCG, založená na použití sodnodraselného skla, antireflexních vrstev a speciálního tvaru. Důvodem bylo výrazně zlepšit vlastnosti kopule nového Lightway Crystal. Nová technologie se projevila i v návrhu difuzéru světla vyrobeného ze skla a opatřeného antireflexní vrstvou na bázi oxidu titanu.

Kopule Crystal má díky IRCG technologii o 30 % větší schopnost sbírat a soustředit denní světlo do tubusu než světlovody, které na střeše začínají střešním oknem. Difuzér světla Lightway Crystal při srovnání s plastovými difuzery snižuje zpětný odraz do tubusu o 15 %.
15.01.2010 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444