Dárek, který vždycky potěší

Navštivte knižní e-shop BYDLENÍ.CZ

Knihy o architektuře, stavitelství a řadě jim příbuzných oborů dnes tvoří vysoké procento české knižní produkce a nachází stále dostatek čtenářů v řadách odborníků i laické veřejnosti. Čtenáři BYDLENÍ.CZ mají už léta možnost nakupovat stavební literaturu v našem e - shopu, který nabízí několik stovek kvalitních titulů. Vybrali jsme z nich několik exkluzivních publikací, které mohou obohatit vaši knihovnu nebo se mohou stát dobrým tipem na hodnotný dárek.

Neufert: Navrhování staveb

Skutečným unikátem v našem internetovém knihkupectví je 2. české vydání příručky Navrhování staveb. Toto vydání, které vyšlo v nakladatelství CONSULTINVEST roku 2000 je překladem 35. přepracovaného vydání německého, Ernst Neufert svoji knihu vydal poprvé v roce 1936. Tento poslední vynikající český překlad Ing. Pavla Schiera existuje v ČR již jen v několika výtiscích a nové vydání zatím připravováno není.

Světoznámá příručka pro architekty, inženýry a další zájemce, kteří potřebují ucelené informace o zásadách navrhování staveb, obsahuje zásady, normy, předpisy o zařízeních, stavbě, vybavení, nárocích na prostor, prostorových vztazích, rozměrech budov, přístrojích z hlediska člověka jako měřítka a cíle. Kniha obsahuje 6200 vyobrazení a tabulek a o jejích kvalitách hovoří i fakt, že německé nakladatelství Vieweg toto vydání prezentovalo na Světové výstavě v Hannoveru mezi nejlepšími zahraničními publikacemi, které byly vydány v licenci.

 

Publikaci Navrhování staveb si můžete objednat zde:

http://knihovna.bydleni.cz/kniha/Navrhovani-staveb

Knihy s podobnou tematikou najdete zde:

https://www.bydleni.cz/vyhledavani/publikace/Navrhovani_staveb

 

Architektura a ekologie

 

"Ekologie a ekologická architektura by měla být založena na přirozenosti a normálnosti, protože jen to je kvalita schopná trvale přežít - a je úplně jedno, jestli bude mít formu organickou nebo kubickou, jestli je postavena z hlíny nebo oceli, píše ve své knize ..., napsal ve své knize Ekologická architektura ve stínu moderny Petr Suske. A dodává k tomu: "Je také možné, že architektura s přídomkem "ekologická" vůbec nevznikne. Protože se její podstata stane součástí architektury obecné."

Zajímavou a poněkud provokativní knížku vydalo letos vydavatelství ERA. Její autor, pražský architekt Petr Suske, se problematice ekologického stavění věnuje v praxi už několik let. Se svými koegy se mj. inspiruje starými technologiemi a materiály. Experimentoval např. se stavěním z nepálené hlíny a je spolutvůrcem slavného "domu v kožichu a s deštníkem" - stavby, která jako izolace využívá protipožárně impregnovaných balíků slámy.

 

Publikaci Ekologická architektura ve stínu moderny si můžete objednat zde:

https://www.bydleni.cz/kniha/Ekologicka-architektura-ve-stinu-moderny

Publikace s podobnou tématikou najdete zde:

https://www.bydleni.cz/vyhledavani/publikace/Ekologicka_architektura

 

Zlatá šedesátá

K čerstvým novinkám patří i kniha Oldřicha Ševčíka a Ondřeje Beneše s názvem Architektura 60. let a s podtitulem "Zlatá šedesátá léta" v české architektuře 20. století, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada. Na téměř 500 stránkách v ucelené a interdisciplinární podobě mapuje tato publikace všechna významnější díla českých architektů, volně ohraničená polovinou 50. a 70. let; díla, která byla realizována i ta, jež zůstala jen v podobě skici nebo projektu, ale která vždy věrně ilustrují výjimečnost ducha doby. Oldřich Ševčík, historik, filosof a teoretik architektury, se nespokojil s faktografickým výčtem a ilustračním, (jakkoliv se 400 stranami vyčerpávajícím) obrazovým aparátem. Se zaujetím podrobuje všestrannému rozboru fenomén 60. let a odhaluje čtenáři architektonický diskurs. „Tím, že autoři ukazují společenské, duchovní i kulturní pozadí tohoto období, je učí číst architekturu,“ říká Radomír Matulík, šéfredaktor redakce technické literatury nakladatelství GRADA. „V případě této knihy je to tím důležitější, čím kontroverzněji mohou být některé stavby z tohoto období přijímány. Stačí jmenovat první panelová sídliště, karlovarský Thermal, řadu obchodních domů Prior nebo robustní kulturní centra.“

 

Publikaci Architektura 60. let si můžete objednat zde:

https://www.bydleni.cz/kniha/Architektura-60-let

Další zajímavé publikace o architektuře najdete zde:

https://www.bydleni.cz/vyhledavani/publikace/Architektura

Slavné vily

Dnes už rozsáhlá řada publikací Slavné vily, kterou vydává umělecká agentura Foibos pokračovala letos dalšími tituly. Novinkami v edici, která už zmapovala několik stovek architektonicky zajímavých vilových staveb z celé ČR, jsou Slavné vily Zlínského kraje a Slavné vily Moravskoslezského kraje. Tyto publikace přitahují zájem čtenářů díky spolehlivým textům, které pocházejí od kvalifikovaných odborníků, díky nádherným fotografiím, ale také tím, že stavby jsou představovány ve společenském kontextu doby a my se dovídáme mnoho pozapomenutého také o osudech jejich stavitelů i vlastníků.

Bruntál, Frýdek-Místek, Krnov, Nový Jičín, Opava, Ostrava, Vrbno pod Pradědem a další, to všechno jsou místa, kde stojí Slavné vily Moravskoslezského kraje, jimiž provází autorský tým Jindřich Vybíral (editor), Vladimír Šlapeta, Naďa Goryczková a Martin Strakoš.

Autorský tým Slavných vil Zlínského kraje pod vedením Vladimíra Šlapety připravil čtenářům poutavé putování po zajímavých rodinných stavbách Zlína, Vsetína, Valašského Meziříčí, Uherského Hradiště i Kroměříže, nechybí ani Luhačovice, kde na začátku 20. století zanechal významnou stopu především Dušan Jurkovič.

Slavné vily Moravskoslezského kraje si můžete objednat zde:

https://www.bydleni.cz/kniha/Slavne-vily-Moravskoslezskeho-kraje
Slavné vily Zlínského kraje si můžete objednat zde:

Slavné vily Zlínského kraje si objednejte zde:
https://www.bydleni.cz/kniha/Slavne-vily-Zlinskeho-kraje

Další publikace z ediční řady Slavné vily najdete zde:
https://www.bydleni.cz/vyhledavani/publikace/Slavne_vily

Superb Small Houses

Naprostou novinkou, s vročením 2009, je výběr perfektně obrazově dokumentovaných příkladů malých domů promyšleně navržených tak, aby omezeneý prostor maximálně využily. Inspiraci tu poslouží množství dosud nevídaných řešení úložných prostor a řada inovativních víceúčelových řešení, které napoví, jak domy, které mají k dispozici omezený prostor vybavit. Čtenáři se zde mohou seznámit s příklady z celého světa - od USA, přes Švýcarsko, Belgii, Španělsko a další evropské země až po Japonsko.

Publikaci Superb Small Houses si objednejte zde:

https://www.bydleni.cz/kniha/Superb-Small-Houses
Další publikace s podobnou tématikou:
https://www.bydleni.cz/vyhledavani/publikace/Small_houses

23.01.2009 | redakce Bydlení.cz
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444