Čestný host Mobitexu: Pascal Mourgue

Slavnostní zahájení veletrhu MOBITEX 2004 připadne letos jedné z hvězdných osobností světa designu, Francouzi Pascalu Mourguovi, který zde také (v rámci expozice Designostory) představí své dílo. O procesu tvorby tento pozoruhodný muž říká: "Je poměrně snadné dát myšlence tvar, naopak bez přemýšlení je těžké dát tvar čemukoli."

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Pascal Mourgue se narodil roku 1943 v Neuilly a po pařížských studiích pracoval jako designér pro řadu společností ve Francii i v Evropě. Návrhům nábytku pro interiér se věnuje intenzivněji od 80.let, v roce 1984 také získal titul "Tvůrce roku" na Mezinárodním salónu nábytku v Paříži. Design nábytku ale zdaleka nezůstává jedinou oblastí jeho zájmu. Věnuje se mj. sochařství, grafice, výstavnictví. Všestrannost je právě asi jedním ze zdrojů jeho neúnavného tvůrčího potenciálu, jeho vždycky jako by zcela nového pohledu na vytvářené dílo. Estetika jeho návrhů je nekompromisní, Pascal Mourgue však není v žádném případě umělcem odtrženým od života. Jako mnoho francouzských designérů neopomíjí otázky dostupnosti kvalitního designu širšímu okruhu veřejnosti.
Pokud jde o trh, spoléhá prý na osobní průzkum: "Nábytek má mít něco, co vychází z potřeby... Lidé chtějí stejný druh svobody ve způsobu bydlení jako ve způsobu oblékání. Moje polštářová židle odpovídá pohodovému životnímu stylu." Onou "polštářovou židlí" je stejně krásná jako pohodlná CALIN, která se od letoška vyrábí v inovované verzi nazvané CUDDLE, což je anglický překlad francouzského "calin", k němuž by pak český ekvivalent mohl znít "pomazlení". Pascal Mourgue si s názvy svých návrhů rád hraje a rád také používá názvů symbolických. O tom svědčí například i jméno ke chvílím odpočinku určené židle SATISFAKCE a názvová označení mnoha dalších návrhů. Je tomu tak i v případě kolekce SMALA, což v arabštině znamená "kmen". Nábytek a doplňky Smala, které jsou od léta roku 2000 součástí nabídky proslulé společnosti Ligne Roset, slouží potřebám života kmene-rodiny a také kolekce sama svojí úplností jakýsi kmen vytváří. Připomeňme jen, že patrně jeho nejslavnější příslušnicí se stala pohovka Smala, jedinečná elegancí, čistotou, účelností a pohodlností a oceněná v roce 2001 prestižní cenou instituce Industrie Forum Design v Hannoveru.
Stejného ocenění se Pascalu Mourguovi dostalo i letos. Oceněným návrhem je tentokrát jeho LOVER, pohovka mnoha tváří s výmluvným názvem, která je rovněž součástí kolekce Ligne Roset; veřejnosti byla představena loni v lednu na veletrhu v Kolíně nad Rýnem.
K novinkám z tvůrčí dílny Pascala Mourgua patří okouzlující a vtipná kolekce TAZIA, která je originálním ztvárněním arabské inspirace.

Prameny: Ligne Roset, Jean Bond Rufferty - France Magazine, www.bvv.cz/mobitex
14.03.2004 | sm
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444