Aby slunce nebylo příliš

Zatímco první jarní paprsky za okny jsou příjemnou a vítanou změnou, s jejich přibývající intenzitou nezbývá než se před nimi chránit. Aby pro nás byl v létě pobyt v budovách snesitelný, používáme různé prostředky stínicí techniky.

K nejefektivnějšímu řešení patří předokenní rolety, dobrou službu nám ale mohou udělat i venkovní žaluzie a markýzy. Ve všech těchto případech je výhodou fakt, že bráníme slunci, aby rozpálilo okenní skla, která by jinak přispěla k rychlému zvýšení teploty uvnitř místností.  
Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jsou nejpoužívanějším vnějším stínicím prvkem. Jejich instalace je jednodušší, než je tomu u předokenních rolet, mají ale několik podobých výhod - umožňují plynule regulovat přirozené osvětlení a díky externímu umístění chrání před sluncem skleněné okolní tabule zvenčí, čímž příznivě ovlivňují tepelné klima v interiérech. Jsou vhodné pro rodinné i bytové domy, využívají se také pro zastínění pásových oken komerčních budov. Společnost Perfecta má ve své nabídce stínicí techniky výběr hliníkových venkovních žaluzií největšího českého producenta venkovních žaluzií a markýz SERVIS CLIMAX. Jedná se o žaluzie s kvalitními navíjecími mechanismy, které dobře odolávají povětrnostním vlivům a vyrábějí se v četných barevných odstínech. Venkovní žaluzie typu C80 lze vyrobit též s oboustranným naklápěním lamel.

Žaluzie mohou být ovládány klikou, šňůrou nebo elektropohonem 230V/50Hz. Motorové provedení má výhodu v možnosti zapojení do centrálního elektronického systému řízení. Pokud není stavebně připraveno jinak, jsou obvykle žaluzie doplněny krycími plechy pohledově ukrývajícími svazky vytažených žaluzií.
Markýzy

Vhodně umístěné markýzy nejenže vytvoří oázu stínu i na větší ploše terasy,  balkónu nebo jiného prostranství u domu. Jejich výhodou je, že zároveň mohou zastínit i okna, prosklené dveře, stěny nebo výlohu. Ovlivňují celkový vzhled domu, proto věnujeme pozornost výběru konstrukce i potahu. Existují také speciálně konstruované markýzy vhodné pro zimní zahrady, skleněné střechy a střešní okna nebo markýzy, které chrání před sluncem a deštěm podobně jako klasické dřevěné pergoly, jejichž konstrukce navíc využívají moderních technologií.

Ovládání markýz je příjemně jednoduché. Základním typem je ovládání klikou. Existuje ale i motorické ovládání se spínačem nebo dálkovým ovládáním, které usnadní manipulaci u markýz s větší plochou nebo v případě většího počtu markýz. Žádaným doplňkem je v současné době větrné čidlo, které reaguje na změny počasí a markýzu při velkém větru automaticky stáhne, takže zabrání jejímu poškození. Clona může být opatřena dešťovým čidlem a časovým spínačem.
09.06.2011 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444