Zpětný odběr obalů v ČR

Už jste někdy slyšeli o společnosti EKO-KOM? Jedná se o společnost, která v ČR zajišťuje provoz systému tříděného sběru a využití obalových odpadů. Tento systém jistě znáte z ulic našich měst a obcí díky barevným kontejnerům na tříděný odpad.

Systém EKO-KOM

EKO-KOM, a.s. založily v roce 1997 průmyslové podniky za účelem vytvoření a rozvoje systému pro zpětný odběr obalů. Cílem je vytřídění použitých obalů, jejich následné dotřídění a předání k recyklaci. Pomocí takového využití vznikají druhotné suroviny pro výrobu nových produktů. 

Barevné kontejnery a sběrná hnízda

S barevnými kontejnery se jistě setkáváte každý den. Nádoby na sklo, plast, papír, kartony, kovy… lze potkat téměř na každém kroku. Nacházejí se po celém území ČR a dohromady vytvářejí sběrnou síť více jak 450 000 kontejnerů. V průměru proto stačí s tříděným odpadem k nejbližším kontejnerům ujít pouhých 91 metrů.

A co že je sběrné hnízdo? Tak se říká místu, kde se nachází více sběrných barevných nádob na jednom place. Zde můžete domácí odpad vytřídit rovnou na jednom místě a nemusíte chodit s každým materiálem někam jinam. 

Integrovaný sběr odpadu

To je velká výhoda ČR oproti systémům třídění odpadů v sousedních státech. Integrovaný systém zajišťuje zpětný sběr tříděného obalového i neobalového odpadu. Prakticky to znamená, že například do kontejneru na tříděný papír můžete dávat nejen obaly jako krabice, ale také noviny a časopisy.

Výsledky třídění odpadu

Systém EKO-KOM je založen na spolupráci průmyslových podniků, měst a obcí. Města a obce umožňují svým občanům třídit odpad. EKO-KOM pak z peněz od výrobců baleného zboží hradí obcím náklady na třídění obalové složky odpadů, jejich svoz, úpravu a následné využití. Jinými slovy, například z papíru, který lidé vytřídí do modrého kontejneru, hradí EKO-KOM obci pouze náklady spojené s papírovými obaly, vč. lepenkových krabic, nehradí ale noviny, časopisy a letáky.

Tento systém je nadmíru efektivní, což dokládá přední pozice ČR v třídění odpadů v rámci (nejen) Evropy. Do celého systému je momentálně zapojeno více než 21 000 firem a přes 6 100 obcí. Odpad tak může momentálně pohodlně třídit téměř 99 % obyvatel ČR. 

Co třídíme nejlépe?

Dobří jsme hlavně v třídění obalových odpadů a v jejich využití. V systému EKO-KOM se ročně zrecykluje zhruba 74 % všech obalů uvedených na trh ČR. 

Chcete o třídění vědět víc? Podívejte se na web Samosebou.cz
12.03.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444