Zlaté medaile získalo osm exponátů

Ze slavnostního zahájení Stavebních veletrhů Brno 2003 v pavilonu H si představitelé vystavujících firem odvezli celkem osm Zlatých medailí. Žeň ocenění pokračovala udělením Ceny odborných novinářů, cen "TOP INVEST" pro nejlepší stavební investici minulého roku, vyhlášením tří Stavebních firem roku 2002 a Osobnosti českého stavitelství pro rok 2003. Do soutěží o Zlaté medaile veletrhů IBF a SHK BRNO 2003 bylo přihlášeno celkem 46 exponátů, na ocenění z nich bylo nominováno 25.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
V soutěži o Zlaté medaile veletrhu IBF 2003 udělila odborná porota pět cen. ArchiSoft - stavební software Moravská Třebová byl oceněn za software pro architekty a stavební projektanty ArchLINE.XP maďarského výrobce CAD line. Produkt, který umožňuje mimo jiné fotorealizaci, 3D modelování, vektorizaci fotografií a převedení perspektivního pohledu do čelního, je podle poroty schopen posunout proces projektování na kvalitativně vyšší úroveň.
Zlatou medaili získal také italský výrobek DYNAMON SX - akrylový superplastifikátor pro jakostní transportbetony, který vystavuje MAPEI s. r. o. Olomouc. Přísada je vhodná pro speciální druhy betonů, které jsou vystaveny velkému zatížení, chemickým vlivům a kontaktnímu mechanickému namáhání. Výsledný produkt je schopen nahradit energeticky náročný cement, jehož výroba zatěžuje životní prostředí exhalacemi.
Výrobce a vystavovatel AUSTIS, spol. s r. o., Praha obdržel ocenění za ETERNAL lesk akrylový. Vodou ředitelná nátěrová hmota je vhodná prakticky pro všechny druhy stavebních hmot.
LIEBHERR stavební stroje Čechy s. r. o. si odveze Zlatou medaili za věžový otočný jeřáb 32TT vyráběný mateřskou firmou v Německu. Předností jeřábu je rychlá a jednoduchá montáž, přesná a plynulá elektronická regulace pohybů a rychloběžná náprava umožňující transport po silnici rychlostí až 80 km/hod.
K pětici nejúspěšnějších exponátů patří také technologie výstavby vysouvaných tunelů pod vodotečemi, kterou v Brně prezentuje Metrostav a. s., Praha. Unikátní technologie byla realizována při výstavbě dvou tunelů metra v Praze pod Vltavou.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Cenu odborných novinářů předala šéfredaktorka časopisu Stavitel Jitka Linhová exponátu Cenová soustava ÚRS, který vystavuje ÚRS Praha, a. s. Jedná se o ucelený systém informací, nástrojů, metodických návodů a postupů pro stanovení ceny stavebního díla.
Soutěž o Zlaté medaile SHK BRNO 2003 měla vlastní odbornou porotu. Ze sedmi nominovaných exponátů dosáhly v závěrečném hodnotícím kole až na nejvyšší metu tři.
Thermona, spol. s r.o., Zastávka u Brna v soutěži uspěla s exponátem THERM 28 KDZ. Jedná se o kondenzační teplovodní kotel na plynná paliva s vysokou kvalitou spalování, velmi nízkými emisemi, variabilním odvodem spalin, integrovaným mikroprocesorovým řízením a jednoduchou obsluhou.
Robert Bosch odbytová s. r. o. získala Zlatou medaili za plynový závěsný kondenzační kotel CERAPUR ZSBR 7-28 A23. Předností německého výrobku je plynulá regulace výkonu ve velkém rozsahu s koaxiálním přívodem vzduchu a odtahem spalin.
Také třetí vítězný exponát byl z oblasti vytápěcí techniky. Vaillant, spol. s r. o., Praha byla oceněna za plynový závěsný kondenzační kotel VU 466-7 ecoTEC vyráběný mateřskou firmou v Německu. Kotel je vybaven automatickým diagnostickým systémem, analýzou režimu kotle a variabilním přívodem vzduchu i odvodem spalin.
Čestné uznání odborná porota udělila exponátu GLASSLIN-GSKK3 výrobce a vystavovatele RAVAK a. s., Příbram. Celoskleněný bezrámový sprchovací kout s moderním technickým řešením se hodí do novostaveb i rekonstrukcí panelových domů.
Do třetího ročníku vstoupila soutěž o nejlepší investici realizovanou na území ČR v minulém roce TOP INVEST. Soutěž vypisuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Titul Nejlepší investice roku 2002 odborná porota přiřkla dvěma stavbám. Jachetní přístav Lipno nad Vltavou investora Marina III a Marina IV zhotovila firma Kašparů - Koller stavitelství, spol. s r. o., České Budějovice, projektantem byla HABENA, spol. s r. o., Praha. Druhý titul získala stavba BB Centrum Praha budova A, D investorů PSJ INVEST, a. s., Brno a PASSERINVEST GROUP, a. s., Praha. Realizoval ji PSJ Holding, a. s., Jihlava podle projektu firem Ateliér 8000, spol. s r. o., České Budějovice a Petr Kordovský, architekti, spol. s r. o., České Budějovice.
V rámci soutěže TOP INVEST 2002 byla udělena také tři čestná uznání, a to stavbám Okresní nemocnice Jičín, pavilon operačních oborů část B (investor: Okresní nemocnice Jičín, projektant: HELIKA, a. s., Praha, dodavatel: Firma Bak, a. s., Trutnov), Rozšíření centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi (investor: MERO ČR, a. s., projektant: ABB Lummus Global, spol. s r. o., dodavatel: Metrostav, a. s.) a Náhrada uhlí spalováním biomasy v centrálním zásobování teplem v Bystřici nad Pernštejnem (investor: Město Bystřice nad Pernštejnem, projektant: ŽS Brno, a. s. závod energetické a ekologické stavitelství, dodavatel: ŽS Brno a. s.).
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vyhlášena byla také hlavní cena 8. ročníku soutěže Interiér roku, kterou vypisuje Design centrum ČR spolu s Českou komorou architektů. Nejvyšší ocenění spojené se stotisícovou odměnou od společnosti Veletrhy Brno získal interiér kavárny Café Steiner v Brně. Na projektu se podíleli architekti Petr Mutina, Tomáš Rusín a Ivan Wahla.
Slavnostní zahájení Stavebních veletrhů bylo zároveň příležitostí k vyhlášení Stavebních firem roku 2002. V kategorii do 200 zaměstnanců tento titul získaly firmy KERSON, spol. s r. o. Dobré a Kaláb stavební firma, spol. s r. o., Brno, v kategorii nad 200 zaměstnanců SYNER, spol. s r. o. Liberec. Vyhlašovateli této soutěže jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Fakulta stavební ČVUT Praha a Fakulta stavební VUT Brno. Osobností českého stavitelství pro rok 2003 byl zvolen prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Doc. Ing. Milan Veverka, CSc.
14.04.2003 | kiš

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444