Zlatá medaile pro unikátní technologii

Za technologii vysouvaných tunelů pod vodou, úspěšně využitou při stavbě pražského metra pro překonání Vltavy, získal Metrostav a. s. jednu z pěti Zlatých medailí veletrhu IBF 2003.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Tunely, které umožní napojit na provozovanou síť metra severní část hlavního města, nebylo možné stavět klasickou technologií ražení, protože trasa vzhledem k velkým výškovým rozdílům musela být vedena těsně pode dnem. Proto se původně počítalo s náročnou výstavbou ve třech jímkách postupně budovaných v řece. Metrostav ovšem navrhl alternativní technologii, při níž se tunely postupně vybetonují v suchém doku a potom přesunou do rýhy vytěžené ve dně řeky.
Nová technologie byla úspěšně použita a umožnila zkrátit dobu realizace, snížit dopad výstavby na životní prostředí a zredukovat náklady. Díky příznivým podmínkám bylo navíc dosaženo maximální přesnosti betonáže s milimetrovou tolerancí. Vlastní výsuv včetně přípravných prací byl proveden v říjnu 2001 během jediného týdne, takže vodní provoz na Vltavě téměř nebyl omezen. Vzhledem ke katastrofálním povodním z loňského roku stojí za pozornost, že tunely nejsou ve vodě stabilní a jejich zaplavení znemožňuje zakřivený tvar.
Na zařízení, kterým byly tunely realizovány, vydal Úřad průmyslového vlastnictví osvědčení o zápisu Užitného vzoru. O inovativní technologii nedávno projevili zájem odborníci z Horního Rakouska, kteří ji chtějí využít při výstavbě tunelů pod Dunajem.
14.04.2003 | kiš

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444