Židle a jiná sezení

Kdybychom se mezi exponáty letošního ročníku Mobitexu snažili najít nejčetněji zastoupený druh nábytku, asi by zvítězily židle. Jsou k vidění v bohaté nabídce výrobců čalouněného zboží, u výrobců jídelních setů a neobejde se bez nich žádná kancelář. S fenoménem židlí a křesílek se jako se stále provokujícím designérským úkolem vypořádavají renomovaní i začínající designéři, takže bohatý výběr jich najdete jak v pavilonu A2 tak v expozici Designstory v pavilonu A1.

Pohled zpátky


Designstory nabízí možnost porovnání současného návrhářského výkvětu kancelářských židlí s kancelářskými židlemi minulosti. Tyto "historické" židle ovšem řadu návštěvníků bezesporu překvapí svojí moderností, lépe řečeno nadčasovostí. Jde vlastně o přehlídku desetiletí od roku 1948 do roku 1958, kdy k nejvýznamnějším autorům tohoto typu nábytku patřil americký pár Charles a Ray Eamesovi, kteří řadu svých návrhů realizovali ve společnosti Vitra. Tyto židle splňují všechny představy o kvalitní a krásné židli - jsou ergonomické, perfektně zpracované a vyznačují se jednoduchou elegancí. K nestárnoucím legendám patří např. Eames Plastic Side Chair nebo Aluminium Chair, jejíž ozvuky můžeme stále nácházet i v nejnovějších návrzích sedacího nábytku.



 

Židle s vavříny


Přesvědčit se o tom můžete v těsném sousedství této historické exkurze, v přehlídce současné špičky výrobců kancelářských židlí i v expozicích vystavovatelů kanceláří jako jsou Wiesner-Hager Bohemia nábytek Exner, FORM, NO+BL Žamberk a další. Přehlédnout byste neměli řadu židlí ARTA, kterou navrhl ateliér Arge2 a na veletrhu ji prezentuje společnost Wiesner-Hager Bohemia. Tyto židle získaly 2. místo v soutěži GRAND PRIX, jejíž výsledky byly už vyhlášeny.
Soutěžní byla i zmíněná přehlídka současných kancelářských židlí a také její vítěz je už znám. Titul Nejlepší židle pro kancelář přiřkla odborná porota celočalouněné židli Amadeus designéra Giovanni Baccoliniho, vyrobené maďarskou firmou Stulwerk, které do soutěže přihlásila vystavující společnost Křesla-Židle s. r. o.

Křesílko Henri - premiéra na trhu


V expozicích škol se představují mj. i studenti Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové. Její nedávná absolventka Šárka Mecnerová je autorkou sympatického křesílka Henri, jehož vystavená verze v sobě má něco s přítulnosti domácího mazlíčka, i když díky křivce předních nohou prý nejvíc připomíná slona. Šárka Mecnerová patří k těm šťastným začínajícím designérům, jejichž návrh se stane realizovaným kusem nábytku nejen v prototypu. Svoji práci studentka představila v prezentaci, která se uskutečnila v rámci projektu Designstory a zúčastnil se jí i Karel Pacák z firmy Polstrin Design, která připravuje křeslo do výroby. V dohledné době je nabídne nejen spotřebitelům v ČR, ale i na Slovensku a v Maďarsku.

16.03.2007 | sm - redakce Bydlení.cz
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444