Zelený čtvrtek. Což takhle dát si špenát?

Podle tradice se na Zelený čtvrtek jí vždy něco zeleného. Na stole se mohou objevit různé byliny jako třeba mladé kopřivy, petrželka, ale také zelená zelenina nebo luštěniny. Protože ve většině českých domácnostech padne volba na špenát, přinášíme vám dva recepty - na špenátovou polévku a špenátový slaný koláč, který si můžete dát ke svačině, ale klidně i k večeři.

Recept: Špenátová polévka


Ingredience:
1 cibule
4 lžíce olivového oleje
cca 1 kg mraženého sekaného špenátu
voda - podle potřeby
sůl
2 stroužky česneku
300 g předem uvařených fazolí (klidně z plechovky)
Příprava:
Na sporáku si osmahněte cibulku na oleji. Jakmile začne chytat barvu, přidejte špenát. Nechte jej v hrnci rozmrznout a poté zalijte vodou. Množství vody si upravte podle toho, jak chcete, aby byla polévka hustá. Vše lehce osolte a povařte aspoň 10 minut. Poté přidejte předem uvařené fazole a prolisovaný česnek. Vše ještě nechte pár minutek vařit. Nakonec celou polévku dochuťte solí. V talíři můžete polévku dozdobit semínky.

 

Recept: Špenátový quiche


Ingredience:
200 g mouky
2 lžíce oleje
2 vejce
sůl
trocha vody (pokud bude potřeba)
3 vejce
200 ml smetany
200 g sýru
cca 5 menších jarních cibulek
200 g listového špenátu
2 rajčata
sůl
Příprava:
Předehřejte si troubu na 180 °C.

V misce si smíchejte mouku, olej, vejce a sůl. Pokud bude těsto drobivé, přidejte po troškách vodu. Těsto vyválejte do tenké kulaté placky a vložte jej do koláčové formy (vymazané tukem a vysypané moukou) až do okrajů. Do těsta udělejte vidličkou díry a dejte jej do vyhřáté trouby na 180°C na 10 minut.

Mezitím si připravte náplň. Spařte listový špenát horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a nechte z něj vykapat vodu. Nakrájejte si jarní cibulku a rajče. Nastrouhejte sýr a v misce smíchejte smetanu s vejci a solí.


Po deseti minutách vyndejte formu z trouby. Na těsto rozložte špenát s jarní cibulkou a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Nahoru položte plátky rajčat a zalijte směsí smetany a vajec. Quiche vložte zpátky do trouby a pečte při 180 °C 40 minut.


Zdroj: www.mora.cz
28.03.2024 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444