Recept: Špenátová polévka
Ingredience: 1 cibule 4 lžíce olivového oleje cca 1 kg mraženého sekaného špenátu voda - podle potřeby sůl 2 stroužky česneku 300 g předem uvařených fazolí (klidně z plechovky) |
Příprava: Na sporáku si osmahněte cibulku na oleji. Jakmile začne chytat barvu, přidejte špenát. Nechte jej v hrnci rozmrznout a poté zalijte vodou. Množství vody si upravte podle toho, jak chcete, aby byla polévka hustá. Vše lehce osolte a povařte aspoň 10 minut. Poté přidejte předem uvařené fazole a prolisovaný česnek. Vše ještě nechte pár minutek vařit. Nakonec celou polévku dochuťte solí. V talíři můžete polévku dozdobit semínky. |
Recept: Špenátový quiche
Ingredience: 200 g mouky 2 lžíce oleje 2 vejce sůl trocha vody (pokud bude potřeba) 3 vejce 200 ml smetany 200 g sýru cca 5 menších jarních cibulek 200 g listového špenátu 2 rajčata sůl |
Příprava: Předehřejte si troubu na 180 °C. V misce si smíchejte mouku, olej, vejce a sůl. Pokud bude těsto drobivé, přidejte po troškách vodu. Těsto vyválejte do tenké kulaté placky a vložte jej do koláčové formy (vymazané tukem a vysypané moukou) až do okrajů. Do těsta udělejte vidličkou díry a dejte jej do vyhřáté trouby na 180°C na 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Spařte listový špenát horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a nechte z něj vykapat vodu. Nakrájejte si jarní cibulku a rajče. Nastrouhejte sýr a v misce smíchejte smetanu s vejci a solí. |
Po deseti minutách vyndejte formu z trouby. Na těsto rozložte špenát s jarní cibulkou a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Nahoru položte plátky rajčat a zalijte směsí smetany a vajec. Quiche vložte zpátky do trouby a pečte při 180 °C 40 minut.
Zdroj: www.mora.cz