Ingredience 4 větší brambory kousek květáku kousek brokolice kousek dýně 1 malý celer 1 větší mrkev 1 větší cibule 2 hrsti zelených fazolek 4 lžíce kvalitního oleje sůl, mletý pepř pořádná hrst sekaných bylinek (petrželka i čerstvá celerová nať, bazalka, popř. máta, oregano, tymián...) 50 g parmezánu Na česnekový bešamel: 50 g másla 60 g hladké mouky 500 ml méka sůl 1 - 2 stroužky česneku |
Postup Zeleninu omyjeme, brambory, celer, mrkev, cibuli a dýni nakrájíme na kousky a na pekáči smícháme s olejem, solí a trochou pepře. Dáme upéct do poloměkka do trouby vyhřáté na 180°. Košťálovou zeleninu rozebranou na růžičky a přepůlené fazolky uvaříme rovněž do poloměkka v mírně osolené vodě, scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme řádně okapat. Připravíme si hustší bešamel a do hotového přidáme rozetřený česnek. Do pekáče s pečenou zeleninou teď přidáme zeleninu, kterou jsme vařili, vše opatrně smícháme se zelenými bylinkami (těmi v žádném případě nešetříme) a zalejeme připraveným bešamelem. |
Nakonec zasypeme parmezánem a dáme ještě zapéct do trouby, dokud sýr nezezlátne. Proto jsme zeleninu zatím tepelně zpracovali jen napůl, při zapékání v bešamelu ještě trochu změkne.