Zelenina zapečená s česnekovým bešamelem

Zelenina nemusí chutnat jen vegetariánům a ti, co jí pohrdají tak činí ke své škodě. Pokud byste chtěli přesvědčit někoho nedůvěřivého, že si na čistě zeleninovém pokrmu může pochutnat, zkuste tento recept. Zelenina v něm chutná skvěle a jeho výhodou je i to, že ji lze obměňovat podle sezóny a možností a množství celkem jednoduše nastavovat podle počtu strávníků.

Ingredience
4 větší brambory
kousek květáku
kousek brokolice
kousek dýně
1 malý celer
1 větší mrkev
1 větší cibule
2 hrsti zelených fazolek
4 lžíce kvalitního oleje
sůl, mletý pepř
pořádná hrst sekaných bylinek (petrželka i čerstvá celerová nať, bazalka, popř. máta, oregano, tymián...)
50 g parmezánu

Na česnekový bešamel:
50 g másla
60 g hladké mouky
500 ml méka
sůl
1 - 2 stroužky česneku

Postup
Zeleninu omyjeme, brambory, celer, mrkev, cibuli a dýni nakrájíme na kousky a na pekáči smícháme s olejem, solí a trochou pepře. Dáme upéct do poloměkka do trouby vyhřáté na 180°. Košťálovou zeleninu rozebranou na růžičky a přepůlené fazolky uvaříme rovněž do poloměkka v mírně osolené vodě, scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme řádně okapat. Připravíme si hustší bešamel a do hotového přidáme rozetřený česnek. Do pekáče s pečenou zeleninou teď přidáme zeleninu, kterou jsme vařili, vše opatrně smícháme se zelenými bylinkami (těmi v žádném případě nešetříme) a zalejeme připraveným bešamelem.

Nakonec zasypeme parmezánem a dáme ještě zapéct do trouby, dokud sýr nezezlátne. Proto jsme zeleninu zatím tepelně zpracovali jen napůl, při zapékání v bešamelu ještě trochu změkne.

02.10.2013 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444