Zelené stěny v interiéru pro zdravější i hezčí bydlení

Slyšeli jste o zelených stěnách? Možná je znáte pod pojmenováním vertikální zahrady. Bujná zeleň zkrášluje venkovní fasády budov a stále častěji se objevuje v soukromých interiérech. Vedle estetické stránky si zelených stěn ceníme i pro další schopnosti. Dokážou zlepšit kvalitu vzduchu nebo zvýšit vlhkost.

Zelená stěna nejen pro okrasu

O tom, že je dobré mít doma nějakou zelenou rostlinu, nějaké povědomí máme. Účinky rostlin uspořádaných do kolmých zelených stěn jsou ještě zvýšeny. Co nám tento kousek přírody v interiéru může poskytnout?

Možná se potýkáte s problémem suchých očí nebo pocitem sucha v krku a neustálým pokašláváním. Zelené stěny zvlhčují, osvěžují a ochlazují vzduch ve vytápěných prostorách a přispívají tak ke zdravějšímu prostředí, ve kterém žijeme. Zelená stěna našemu zdraví prospěje také svou schopností zachycovat prach a čistit ovzduší. Řada nezávislých studií ve Francii a Německu potvrdily filtraci a zachycování škodlivých látek. Zjistilo se, že tento účinek mají pouze rostoucí rostliny, nikoli třeba řezané. Vertikální zahrada funguje také jako velmi efektivní tepelný a zvukový izolační systém.

Realizace

Zelená stěna se realizuje na principu hydroponie. Co to je? Hydroponií rozumíme pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Takové pěstování s sebou nese významné výhody. Protože je zemina nahrazena speciálním roztokem, neuvolňují se do ovzduší alergeny. Zelená stěna je tak velmi vhodná do prostor, kde žijí osoby trpící alergiemi. Hydroponicky pěstované rostliny také rychleji zakoření i vyrostou.

Vzhled zelené stěny se pak odvíjí od typu rostlin a jejich růstu. Některé jsou převislé, jiné rostou vzhůru, a tak se mění různorodost a bohatost stěn. Díky tomu mají architekti takřka neomezené možnosti realizace.

Společnost Matouš Hydroponie, s.r.o. realizuje zelené stěny na principu hydroponického pěstování na textilii. Je to hydrofilní tkanina bez živin, která slouží k uchycení rostlin, příjmu vody a živin a tím jejich růstu. Rostliny jsou mezi dvěma vrstvami takové tkaniny, které jsou zafixovány na desce, která se kotví na stěnu, která je ozeleňována. V horní části je zavlažovací systém, který automaticky dávkuje vodu se živinami. Voda díky gravitaci stéká mezi tkaninami a zvlhčuje prostor, kde jsou umístěny kořeny rostlin. Pod panelem je umístěná nádoba, pro odkapávání přebytečné vody.  
 

Kdo stojí za první zelenou stěnou?

Základ pro ozeleňování zejména venkovních fasád domů položil francouzský botanik Patric Blanc

Ten od roku 1982 pracuje jako vědec v Národním centru vědeckého výzkumu ve Francii, kde se specializuje v oblasti rostlin subtropických lesů. Na základě dlouholetých pozorování objevil inovovaný způsob pěstování rostlin bez použití půdy. Množství rostlin rostoucí na skalách, skalních převisech, větvích stromů. Půda tedy nepředstavuje nic víc, jen jakousi mechanickou oporu. Jen voda a minerály v ní obsažené jsou potřebné a spolu se světlem a oxidem uhličitým vytvářejí fotosyntézu. Toto zjištění podnítilo objev jeho zelené stěny, která je obrovským přínosem pro životní prostředí. (zdoj: wikipedia)
 
Zelené stěny nebo vertikální zahrady (greenwall) jako součást moderních interiérů jsou žádané pro svou estetickou hodnotu a významné schopnosti příznivě ovlivňovat prostředí, ve kterém žijeme. 
 
Článek vznikl ve spolupráci s panem Ing. Martinem Matoušem ze společnosti Matouš Hydroponie s.r.o.
 

Foto: Archiv firmy Matouš Hydroponie s.r.o., www.verticalgardenpatrickblanc.com
02.11.2016 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444