Ze staré pískovcové stodoly vytvořili osobitý domov

Celá rekonstrukce respektuje nejen původní charakter stodoly, ale je naprosto v souladu s okolní přírodou uprostřed Českého ráje. Při stavbě byla použita celá řada přírodních materiálů včetně sádrokartonu a majitelé domu měli od samého začátku jasnou představu o výsledku. Výrazně však přispěla i výhra materiálu Rigips v Rekonstrukční výzvě.

Pro majitele domu byla při výběru budoucího bydlení velmi důležitá jeho lokace. Nakonec se rozhodli koupit starou pískovcovou stodolu v srdci Českého ráje. „Je to chráněná krajinná oblast. Romantika pod skálou u rybníka. Stála zde původně stodola a nic tu nebylo, jen seno a kupa harampádí,“ popisuje pan Erben původní stav. „V té stavbě je kus mé duše. Měl jsem jasnou představu a na projektování domu jsem se od samého začátku aktivně podílel. Chtěli jsme zachovat ráz krajiny, respektovat původní stavbu a rekonstruovat dům převážně pomocí přírodních materiálů,“ dodává majitel domu. Na celé proměně pracovali necelé tři roky a výsledek určitě stojí za to.



Sádrokartonové podkroví pro odlehčení

Jedním z požadavků majitelů bylo zachování původní obvodové konstrukce stodoly. Vzhledem k tomu, že se jedná o starší dům, zvolili pro podkrovní prostory lehký materiál – sádrokartonové desky Rigips, které zbytečně nezatěžují stropy. Sádrokarton jsme použili hlavně kvůli odlehčení, manipulace s ním je příjemná a materiál je navíc poměrně dost odolný,“ popisuje výhody sádrokartonu pan Erben. Využití najde nejen pro opláštění šikmin, ale i na předstěny nebo příčky v podkroví. „Rohy a kouty a další exponované detaily jako jsou napojení mezi šikminou a boční stěnou a hrany opláštění střešního okna se vyztuží speciální páskou Habito® Flex. Ta se vkládá do tenké vrstvy sádrového tmelu jako je např. Rifino Top,“ dodává Robert Hošek, garant technické podpory Rigips.

Podle čeho vybírat sádrokarton

Základní třídění sádrokartonových desek je dle barvy kartonu. Každá tato barva odpovídá určitým vlastnostem desky. Ty bílé jsou desky se základní kvalitou a nejnižší cenou. Využívají se primárně v chodbách a místnostech s běžnou vzdušnou vlhkostí. Pokud hledáte desku, která se bude hodit do koupelny či kuchyně, kde je naopak vzdušná vlhkost vyšší, je vhodné použít zelenou impregnovanou desku. Do protipožárních konstrukcí se využívá růžový sádrokarton, který déle odolává požáru. Zvláště v poslední době je oblíbená modrá akustická deska, se kterou odhlučníte i starší domy či byty a hodí se i na sádrokartonový podhled. „Modrá akustická deska Rigips obsahuje navíc technologii Activ'Air®, která pohlcuje formaldehyd. Doma si tak užijete nejen ticho a klid, ale také čistý a zdravý vzduch,“ doplňuje Robert Hošek.



Univerzálně použitelnou deskou je vysokopevnostní sádrokarton Habito® H. Je impregnovaná, protipožární a pomůže vám i s odhlučněním prostoru. Hodí se nejen na příčky, podhledy, ale i při rekonstrukci koupelen a kuchyní. Jednou z výhod Habito® H je i snadné kotvení břemen. Umožňuje připevňovat skříňky, poličky i obrazy bez dodatečných výztuh a speciálních hmoždinek, stačit vám bude běžný vrut do dřeva. Do 15 kg na kotevní bod můžete použít i obyčejný hřebík. V porovnání se zděnou technologií je výsledná příčka až 7x lehčí, tudíž zbytečně nezatěžuje stropy např. při rekonstrukci starších domů a bytů.

K vysněné podobě pomohla i výhra v Rekonstrukční výzvě

Výhra materiálu v Rekonstrukční výzvě Rigips umožnila mladé rodině snížit náklady na dokončení podkrovních prostor. V současné době opět podobný formát Rekonstrukční výzvy probíhá a je možné svůj projekt přihlásit až do 30. dubna 2021. Tentokrát se hraje nejen o materiály Rigips (sádrokarton, tmely, profily a jiné), ale i izolace značky ISOVER v hodnotě až 150 tis. Kč. Nezáleží na tom, zda rekonstruujete pokoj, dům či byt. Veškeré informace o výzvě včetně přihlášení najdete na www.rigips.cz/vyzva.

08.04.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444