Zdraví nekoupíte. Kvalitní rostoucí nábytek MOLL pro zdravé sezení koupit můžete

Najít židli, která nám bude dokonale vyhovovat, může trvat několik let. Anebo můžeme unáhlené koupi předejít důsledným sledováním referencí a testů. Nenechat se zlákat podezřele levnou nabídkou a důvěřovat prověřené kvalitě. Pak si můžeme koupit židli jen jednou a být maximálně spokojeni.

Zamysleli jste se nad důležitostí zdravého sezení?

Už několik let dětští lékaři a ortopedové upozorňují na zvyšující se počet malých pacientů s bolestí zad. Důvodem je dlouhé sezení ve škole a doma. Nemůžete ovlivnit, na jaké židli bude vaše dítě sedět ve škole. Pracovní prostředí a čas strávený nad úkoly doma je však jen ve vašich rukou. Snažte se omezit dobu u počítače na minimum, dbejte na pravidelný pohyb, přestávky mezi učením a zaměřte pozornost na správný výběr židle, pracovního stolu a adekvátního osvětlení.

Moll, rodinná firma s více než 90letou tradicí, vlastní výrobou a vývojem v Německu se specializuje na výrobu kvalitního kancelářského a dětského rostoucího nábytku. Její výrobky jsou pravidelně podrobovány důkladnému kontrolování a testování odborníky pro ergonomii a fyzioterapeuty. Díky poctivému přístupu k výběru materiálu a výrobním postupům firma Moll získala důležitý německý certifikát pro ergonomii AGR a také nejvyšší ocenění Öko-test pro rostoucí židli Maximo, na kterou se zaměříme detailněji.


Německý nezávislý časopis Öko test, na jehož podobném principu v českém prostředí funguje časopis dTest, podrobil testování deset vybraných židlí pro děti, mezi které byla vybrána i dětská židle Maximo15 do firmy Moll.

Rostoucí židle Maximo se řadí k sortimentu ergonomického nábytku, který byl společností vyvinut s maximálním ohledem na požadavky na zdravé sezení. Židle umožňuje rychlým a jednoduchým způsobem nastavovat výšku opěradla, hloubku i výšku sedáku a přizpůsobit se rozměrům dítěte.
 

Funkční design

Hned na první pohled vás židle zaujme svou stabilitou a robustností. Kvalita a propracovanost je znát na každém detailu. Bezpečnost pohybu je zaručena pěti nohami tvořícími kříž, pogumovanými a brzděnými kolečky nebo třeba funkcí TurnStop, která zablokuje otočnou funkci židle. Rodiče ocení odnímatelný potah, který lze prát v pračce při 40°C nebo při změně vkusu dítěte vyměnit za jiný.

Časopis Öko test ohodnotil židli Maximo15 ve všech sledovaných parametrech kvalitou SEHR GUT  - nejvyšším možným oceněním.

Na základě podrobného testování židlí v laboratoři pak magazín vydal základní doporučení, jak židli vybírat:

 
  • Lepší je investovat ihned do dražšího modelu. Investice se vrátí, protože židle s dítětem poroste.
  • Židli pro školáka nelze nakupovat přes internet. Vždy se o výběru židle poraďte s proškoleným prodejcem.
  • Dítě by si mělo sezení na židli včetně možností výškového nastavení samo vyzkoušet.
  • Dlouhé sezení i na té nejlepší židli může být namáhavé, proto je potřeba dbát na přestávky během učení nebo měnit polohu při sezení.
  • Židle pro školáky a studenty by měla být robustní a použité materiály nesmí být zdraví škodlivé.
  • Židle by měla být individuálně nastavitelná podle tělesných proporcí dětí - nastavitelná výška a hloubka sedáku a výška opěrky.
  • Ideální židle pro učení a práci u počítače by měla umožnovat “pohyblivé”, dynamické, ale bezpečné sezení. 
 
Vedle židle je pro zdravý způsob sezení nezbytný také psací stůl. I ten by měl být nastavitelný, aby přesně vyhovoval dítěti. Více jsme o pracovních stolech psali v článku: Budete mít doma školáka? Začněte s přípravou na nový režim co nejdříve.

Pro pracovní stůl Champion stůl T7 z designové řady Unique (pro teenagery a dospělé…) získala společnost Moll prestižní designové ocenění Red Dot.
06.06.2017 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444