Zbavte se bolesti zad ze sezení v kanceláři

Lidské tělo je uzpůsobené na chůzi a běh. V 21. století ho ale nutíme neustále sedět a to nejenom 8 hodin v práci, ale často i doma. Jak napravit škody, které sedavý způsob života přináší?

Začněte s bolestí něco dělat hned

Dnes víc než v minulosti stoupá počet zaměstnání, ve kterých pracovníci celý den sedí u počítače. Týká se to i vás? Pak jsou vám dobře známé bolesti zad, bolesti hlavy od krční páteře, nadváha, celulitida, nepravidelná strava. Fyzioterapeuti radí, aby lidé se sedavým zaměstnáním pravidelně posilovali ochablé svaly, protahovali se, více zapojili nevyužité svaly a odlehčili těm přetíženým. Co tedy můžete pro svá záda udělat teď hned?

Všímejte si židle, na které sedíte

Na své cestě za zdravým tělem bez bolesti zad, začněte u výběru židle. Pracovat zkrátka musíte, s tím nic nenaděláte. Ale to, na čem budete sedět, už ovlivnit můžete. Žádná firma by s požadavkem na nákup nové kvalitní kancelářské židle neměla mít problém. A na Hawaj.cz navíc seženete kvalitní kancelářské židle s garancí nej ceny díky současným slevám až 54 %. Tyto speciální nabídky kancelářského nábytku a zejména kancelářských židlí najdete zde. Při nastavení polohy židle se držte pravidla pravých úhlů. Paže volně položte na stůl tak, aby svíraly pravý úhel. Další pravý úhel by měli svírat nohy ohnuté v kolenou. Celými chodidly musíte dosáhnout na zem a zároveň byste měli mít opěrku za zády.

Pauza v kanceláři

Kdykoli to je možné, běžte se projít. Protáhněte tělo, ukloňte se na obě strany, abyste protáhli celou délku trupu. Párkrát se zhluboka nadýchněte a otevřete hrudník, srovnejte ramena od uší, nohy nechte u sebe. Uvidíte, že se vám hned bude i lépe dýchat a částečně zaženete únavu. Projděte se několikrát po kanceláři. Zakružte hlavou a prsty si promněte krk a trapézy.

Každý pohyb navíc se počítá

Protažením v práci to ale nekončí. Uvědomte si, že pokud chcete mít zdravé tělo, musíte se o něj dobře starat. S tím souvisí míra pohybu, kterou tělu dopřejete. Pokud máte sedavé zaměstnání, hýbejte se o to víc, jakmile skončí vaše pracovní doba. Každý pohyb se počítá. Jděte na zastávku pěšky, místo abyste jeli MHD. Nechte auto zaparkované o kus dál a jděte po svých. Místo výtahu použijte schody.

Najděte si, co vás baví

Někteří lidé nesnáší běh, ale vynikající alternativou je pro ně rychlejší chůze. Je pro vás jóga příliš pomalá? Zkuste pilates nebo power jógu, ve které budete svižněji střídat pozice. Hrajte tenis, squash, fotbal, jděte si zaplavat, dělejte jakýkoli sport. Vaše tělo se vám odvděčí. Jakmile začnete pravidelně dávat tělu pohyb, potíže se zády budou ty tam. Budete se cítil lépe, možná vymizí i další zdravotní obtíže a s největší pravděpodobností shodíte také pár kilo.
26.10.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444