Zateplením střechy lze získat příjemné podkrovní prostory pro bydlení

Někteří z nás vzhledem k nedostatku financí, ale s vědomím toho, že chtějí ušetřit na energiích, sahají často k nekomplexnímu zateplování. Jedná se především o rekonstrukce starších rodinných nebo panelových domů.

Snížení úniků tepla se ale nejvíce projeví při kompletní úpravě objektu zahrnující i zateplení střechy. Významnou roli hraje také výměna oken a následné nutné úpravy otopné soustavy, jako je osazení termostatických ventilů a regulace celé otopné soustavy.

„Majitelé domů často otálejí s investicemi do zateplení střešního pláště. Přitom střechou uniká nejvíce tepla v přepočtu na plochu a tepelná izolace střechy může být také řešením, jak přizpůsobit podkroví pro bydlení, zamezit únikům tepla v zimě a přehřívání v létě,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Konstrukce střech je trvale vystavena účinkům větru, zimy a dalším povětrnostním jevům. Dle propočtů Sdružení EPS jsou ztráty prostupem tepla u obvodových stěn u nezatepleného domu zhruba 30 %. Prostupem okny uniká okolo 20 % tepla a přibližně stejné množství tepla unikne větráním okny. „Tomu se však nevyhneme, pokud nechceme mít nezdravý vzduch v interiéru a nemáme instalován systém nuceného větrání,“ dodává Zemene.

Střechou běžně ztrácíme asi 20 % tepla. Podlahami uniká cca 10 % tepla. Přesto, že většina investorů se soustředí pouze na fasádu nebo výměnu oken, neměli by zapomínat ani na střechu. Existuje k tomu minimálně jeden pádný důvod: teplý vzduch je lehčí než studený a přirozeně stoupá vzhůru, uniká nezateplenou střechou ven a zvyšuje tak energetickou náročnost budovy. Zejména u menších přízemních staveb je množství tepla, které uteče nedostatečně zateplenou střechou, významné.

Jak silnou izolací střechu zateplit?
Pokud se majitelé rozhodnou pro tradiční tepelnou izolaci z pěnového polystyrenu, měli by uvažovat o tloušťce 25 cm a více. Při zateplování střechy se musí zohlednit i fakt, zda se jedná o střechu šikmou nebo plochou. Zásady uplatnění tepelné izolace jsou v podstatě stejné, ale rozdíly vznikají zejména kvůli jiné konstrukci šikmých a rovných střech jakož i rozdílnému druhu hydroizolační vrstvy nebo střešní krytiny. Nejvíce tepelné izolace přirozeně vyžaduje realizace energeticky pasivních domů a lepších, kde se můžeme setkat s tloušťkou nad 40 cm.
28.04.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444