Zateplení z vnitřní strany obvodové stěny?

Chtěl jsem se zeptat ohledně zateplení pokoje. Nemáme dostatek financí na zateplení fasády, a proto mě napadla možnost zateplit pokoj zevnitř. Jako materiál jsem chtěl použít polystyren, který bych přidělal na zeď a na něj bych poté buď nechal udělat štuk či dal sádrokarton. Chci se tedy zeptat, jestli je tato možnost použitelná či nikoliv?

PolystyrenRada pana Ladislava Stupky, odborníka ze společnosti Izoltech s.r.o.:

 

Na Váš dotaz, zda je možné řešit zateplení pokoje formou dodatečné izolace aplikované z vnitřní strany obvodové stěny, musím konstatovat, že tento způsob není doporučovaný, a to ze dvou základních důvodů:

1) V případě použití technologie vnitřního zateplení obvodové stěny je velmi vysoké riziko výskytu kondenzace vlhkosti uvnitř konstrukce  v zimním období, kdy vnější teplota klesá na nízké hodnoty. To má za následek, že na vnitřní straně stěny pod izolací  dochází ke kondenzaci a výskytu plísní. Toto nastává v situacích, kdy konstrukce nevyhovuje požadovaným hodnotám součinitele prostupu tepla a z hlediska bilance vodních par. Skutečná povrchová teplota na konstrukci musí být vyšší než normou požadovaná nejnižší povrchová teplota (pro těžké obvodové zdivo je tato hodnota  13,57 °C).  V praxi to znamená, že posouzení a návrh použití tohoto typu zateplení proto musí být zpracováno odborníkem, aby byla zajištěna správná funkce obvodové konstrukce s ohledem na kondenzaci vlhkosti.

2) Při použití vnitřního zateplení stěny vzniká zhoršený průběh teplot v konstrukci (nedochází k akumulaci tepla do stěny), což má za následek výrazné snížení tepelné stability takto zateplené místnosti. V praxi to znamená, že po zapnutí topného zdroje vytápění dosáhnete rychlého nárůstu teploty v místnosti, avšak po jeho vypnutí rychle klesají povrchové teploty stěn (nedochází k akumulaci tepla do stěny).

Závěrem lze konstatovat, že použití vnitřního zateplení  je celkově nákladnější  variantou oproti vnějšímu zateplení objektu a používá se pouze tam, kde není možné jiné řešení (zejména u památkových objektů).

 

11.03.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444