Zateplení střechy: Izolace z kamenné vlny uspěly v nezávislých testech

Izolace z kamenné vlny ROCKWOOL mají výborně tepelněizolační vlastnosti, skvěle pohlcují zvuk a jsou nehořlavé.

Izolace z kamenné vlny ROCKWOOL mají výborně tepelněizolační vlastnosti, skvěle pohlcují zvuk a jsou nehořlavé.

Rozhodnutí o zateplení domu je jedním z nejdůležitějších kroků v procesu jeho výstavby a promítá se do výhledu mnoha let jeho používání. Proto bychom měli velmi pečlivě vybírat izolační materiály, které pro zateplení domu použijeme.

Jak zvolit nejvhodnější izolaci pro zateplení šikmé střechy a podkroví?

Nedílnou součástí střešního souvrství jsou tepelné izolace, které mohou ovlivnit funkčnost a životnost celé konstrukce. Proto je velmi důležité používat kvalitní izolace, které splní požadavky tepelné i akustické pohody, budou požárně bezpečné a zároveň vytvoří zdravé vnitřní prostředí v domě. 

Jak takovou izolaci správně zvolit?

Již při návrhu zateplení šikmé střechy je nutné dbát na správnou tloušťku a druh izolačního materiálu. Správně zvolená skladba střechy s kvalitními izolacemi, udržuje stabilní teplotu v domě během celého roku. V zimě brání únikům tepla a v horkých a slunných dnech chrání podkroví před přehřátím. A nejen to. Výběrem kvalitních izolací s výbornými akustickými vlastnostmi navíc vytvoříme příjemné a klidné prostředí.

Při výběru vhodné izolace je tak potřeba myslet kromě tepelněizolačních vlastností rovněž na akustiku. Zvolte izolace, které pohlcují zvuky a snižují hluk pronikající do podkroví především střechou a střešními okny. 
  
Izolace z kamenné vlny ROCKWOOL v konstrukcích výborně drží, nesesedají a ani se nedeformujíIzolace z kamenné vlny ROCKWOOL v konstrukcích výborně drží, nesesedají a ani se nedeformují.

Ticho a klid díky kamenné vlně

„Pro vytvoření akustické pohody v domě je důležité snížit hluk, který přichází zvenčí nebo se šíří mezi místnostmi. Kamenná vlna díky vláknité struktuře velmi účinně pohlcuje zvukovou energii a zvyšuje vzduchovou neprůzvučnost nejen střechy, ale i dalších konstrukcí. Přispívá tak k vytvoření tichého a klidného prostředí. Vyšší objemová hmotnost kamenné vlny napomáhá lepší akustice v domě,“ vysvětluje Halina Kučerová, zástupce společnosti ROCKWOOL.

Zvukově pohltivá kamenná vlna, která je součástí různých konstrukcí, umožňuje splnit požadavky normy ČSN 73 0532:2020 na zvukovou izolaci nejen obvodových plášťů budov, ale i požadavky na zvukovou izolaci mezi místnostmi.  

Skvělé akustické vlastnosti kamenné vlny potvrzuje nezávislé měření

Výborné zvukové vlastnosti kamenné minerální vlny potvrdily rovněž výsledky nezávislého měření provedené v odborné laboratoři Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB). Asociace výrobců minerálních izolací AVMI nechala provést nezávislé testy vlastností šikmých střech izolovaných kamennou vlnou nebo PUR pěnou. V akustické laboratoři UCEEB byla změřena schopnost těchto izolačních materiálů snižovat přenos hluku a nepropouštět teplo.

Akustické měření bylo provedeno na modelu šikmé střechy s plechovou krytinou zateplené kamennou vlnou v celkové tloušťce 260 mm. Následně proběhlo měření stejné konstrukce střechy, avšak s PUR pěnou ve stejné tloušťce izolace. Ostatní použité materiály v konstrukci střechy byly identické.

Měření laboratoře UCEEB zjistilo značné rozdíly ve schopnosti těchto izolací tlumit přenos hluku. Vážená neprůzvučnost střechy s kamennou vlnou je 53 dB, kdežto u střechy s PUR pěnou pouze 39 dB. Střecha s kamennou vlnou měla o 14 dB lepší výsledek než střecha se stříkanou PUR pěnou.

Kamenná minerální vlna tedy v porovnání s PUR pěnou splňuje požadavky i v hlučnějším prostředí, a to až o 14 dB. Je tedy ideálním řešením rovněž pro lokality s větší hlukovou zátěží, např. v městské zástavbě. 
Izolace z kamenné vlny skvěle pohlcují zvuk a zlepšují akustické vlastnosti konstrukcí.Izolace z kamenné vlny skvěle pohlcují zvuk a zlepšují akustické vlastnosti konstrukcí.
 

Výborné tepelněizolační vlastnosti minerální vlny 

Nezávislé měření AVMI provedené v laboratoři UCEEB potvrdilo rovněž skvělé tepelněizolační vlastnosti minerální vlny v porování s PUR pěnou.

Podrobnosti nezávislých měření najdete na stránkách Asociace výrobců minerální vlny (AVMI).
 

Nehořlavé izolace pro požárně bezpečné konstrukce

Při výběru vhodné izolace nezapomeňte ani na požární bezpečnost a na porovnání hořlavosti materiálů, které jsou definovány třídou reakce na oheň. Je vhodné vybírat nehořlavé izolace schopné odolávat požáru.

Izolace z kamenné vlny ROCKWOOL jsou bezpečné a nehořlavé. Mají nejvyšší třídu reakce na oheň A1. Nezpůsobují vznik hořících kapek ani částic. Jsou tedy jedním z nejbezpečnějších izolačních materiálů, který významně zvyšuje požární bezpečnost budov - vlákna kamenné vlny odolávají teplotám až do 1 000°C. Kamenná vlna je díky vyšší objemové hmotnosti ideální pro zvyšování požární odolnosti stavebních konstrukcí, např. příček, podhledů, stěn či střech. Je součástí různých systémových požárně odolných řešení.

Zdravé vnitřní prostředí

Kamenná vlna udržuje stabilní teplotu v budově během celého roku. Vytváří tak příznivé mikroklima a tepelnou pohodu v místnosti. Velkou předností kamenné vlny je její paropropustnost. Paropropustná izolace zajišťuje prodyšnost stěn a vytváření zdravého a příznivého mikroklimatu. Prodyšná izolace snižuje riziko vzniku a rozvoje plísní a hub.

„Izolace ROCKWOOL určené pro zateplení šikmých střech navíc splňují přísné emisní limity stavebních materiálů pro použití v budovách, přispívají k vytváření zdravějších interiérů a zlepšují kvalitu vzduchu uvnitř budovy. Získaly nejlepší třídu M1,“ dodává Halina Kučerová. 
 

Kamenná vlna nabízí více!

Kamenná vlna má oproti lehkým izolacím větší hustotu vláken. Vyšší hustota znamená více izolačního materiálu a vyšší trvanlivost. Izolace z kamenné vlny jsou tvarově stálé a pružné. V konstrukcích střech se neprověšují, nesesedají, zachovávají svou tloušťku i tvar. Nevznikají tak spáry a netvoří se tepelné ani akustické mosty. Zůstávají plně funkční po desítky let. 

Zateplujeme ekologicky

Kamenná vlna je přírodní materiál, vyrábí se tavením hornin, např. čediče nebo gabra, při velmi vysokých teplotách. Kamenná vlna je plně recyklovatelná. Jejím použitím tak přispíváme k ochraně životního prostředí a udržitelnému rozvoji. Izolace ROCKWOOL mají environmentální prohlášení výrobku (EPD).

Proč zvolit řešení ROCKWOOL?

Produkty a řešení ROCKWOOL nabízejí kombinaci všech výše uvedených vlastností a výhod. Pomáhají vytvořit nejen tepelnou a akustickou pohodu v místnosti, ale jsou i bezpečné z hlediska protipožárního a přispívají ke zdravému vnitřnímu klimatu. Izolace ROCKWOOL jsou šetrné k přírodě a jsou součástí udržitelných budov. Jsou rovněž registrovány v dotačním programu Nová zelená úsporám.
06.07.2021 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444