Zateplení se vyplatí, ale musí být kvalitní

Zateplování staveb dnes někdy může působit jako móda, ale u domů, jejichž konstrukce současným požadavkům na co nejnižší spotřebu tepla pro vytápění neodpovídá, je skutečně nezbytné. Lešením obestavené domy, na které je připevňován izolant, můžete vidět všude.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Ne vždy je ovšem patrné, že je zateplováno tak, jak se zateplovat má.

Když se zeptáme, kdo zateplení projektoval, kdo spočítal, jaké zateplení je nutné, často můžeme slyšet, že nikdo. Řada lidí se domnívá, že stačí "pětka" nebo "osmička" polystyren, podle toho co majitel domu anebo spřátelený „odborník“ od oka odhadl. Otázka na certifikovaný zateplovací systém je často jako z říše snů. Ale právě tato otázka má zásadní důležitost.

Zateplení, většinou jako součást komplexní rekonstrukce obvodového pláště domu, a je jedno, jestli jde o rodinný dům či panelák, není levná záležitost, na rozdíl např. od kabátu je každý rok měnit nemůžeme. Právě to se ale těm, kteří jen tak od oka odhadovali, může snadno stát. Důvodem mohou být plísně, které se objeví, anebo silný vítr, který "zateplení" odfoukne. Mimochodem, všimli jste si, že bouřek, větrů a silných dešťů je v posledních letech nějak moc? Také proto je dobré všechno dobře promyslet, dopředu spočítat a včetně realizace vybrat to nejlepší. Vůbec to neznamená, že to musí být to nejdražší. To nejlepší znamená, že se budeme řídit tím, co kvalifikovaný odborník na základě energetického a eventuálně technického auditu navrhne. A že práci svěříme tomu, kdo má osvědčení odborné způsobilosti.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Žijeme v období slev. Rozhodně ale nemůžeme doporučit, aby o výběru materiálu zateplení a jeho dodavatele rozhodovala pouze cena. Stojí za to poradit se s odborníky, kteří se zateplením či spíše energetickým potenciálem budov profesionálně zabývají, ale také s těmi, kteří mají se zateplováním domu osobní zkušenost. Nepodceňujte ani smlouvu s dodavatelem, která zaručí ochranu před nekvalitním provedením a poskytne garanci, že eventuální vady budou včas a kvalitně opraveny. Vyplatí se rozhlédnout se i po internetu a podívat se na reference firem, která by mohly zateplení realizovat.

Zateplování samo o sobě není velká věda, ale v žádném případě také nejde o pouhé nalepení polystyrenu na stěny domu. Za 17 let jsme zateplili víc než 1000 domů. Každému, kdo se na zateplení připravuje, doporučuji, aby se s tím, kdo nabízí jednoduché a levné řešení, rychle rozloučil. Vím, o čem mluvím. Žádná sleva totiž nemá takovou hodnotu jako kvalita a záruky. Což přitom vůbec neznamená, že zateplení musí být drahé…

Společnost KASTEN, spol. s r.o. získala v roce 2010 titul FIRMA ROKU 2010 Středočeského kraje. Lidé, jimž domy zateplili, si myslí, že právem.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444