Zateplení podlahy - základ spokojeného bydlení

Zateplení podlahy sice neušetří nejvíce unikající energie, ale nikdo nemůže vyvrátit, že to zajistí značný komfort. Zejména pokud bydlíte nad sousedem otužilcem nebo v prostoru přímo nad sklepem. Připravili jsme proto přehled, jak podlahu nejlépe zateplit. Pokud budete potřebovat radu či pomocnou ruku profesionála, oslovte odborníka prostřednictvím poptávkového srovnávače.

Podlaha v domě se sklepem

Izolaci podlahy v podsklepeném domě lze vyřešit zespoda. Tedy zateplením stropu sklepa. K tomu lze využít dva způsoby:
  • Izolace pomocí kontaktního zateplovacího systému
  • Izolace tzv. instalací podhledu

A) Kontaktní zateplovací systém

Vrstva tepelné izolace může být v zateplovacích systémech tvořena pěnovým polystyrenem, deskami nebo lamelami z minerálních vláken, případně materiály na bázi polyuretanu a polyisokyanurátu. Vrstva tohoto materiálu se poté lepí a kotví ke stropu. Na tuto tepelnou izolaci se dále natahuje základní vrstva - stěrková hmota. Do hmoty se vtlačuje skleněná síťovina, na nIž se natahuje další vrstva stěrkové hmoty. Na tento základ lze natřít omítku.
 

B) Instalace podhledu

Druhý způsob izolace stropu sklepa využívá například sádrokarton a měkkou tepelnou izolaci, polystyren nebo desky z minerální vlny. V tomto řešení je důležité mít na paměti, že by podhled neměl být utěsněn, aby vodní pára prosakující podlahou do sklepa mohla bez problému procházet.
 

Podlaha v bytě nebo v domě bez sklepení

Domy a byty bez sklepení musíte izolovat tzv. od země. Stávající podlahy se tak musí do posledního kousku odstranit až "na beton". Poté vytvoříte novou vrstvu s tepelnou izolací. Tato tepelná izolace je nejčastěji z polystyrenu, tuhých desek z minerální vlny a extrudovaného polystyrenu. Když pokládáte hydroizolační vrstvu podlahy, měli byste zároveň provést vodorovnou hydroizolaci stěn. Abyste předešli problémům s vlhkostí v podlaze, instalujte do podlahy provětrávanou vzduchovou dutinu.
 

 

Jak srovnat více nabídek odborníků jedním tahem

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak srovnat více nabídek na jednom místě, je skrze poptávkové systémy, například na Poptávej.cz. Právě na těchto internetových stránkách naleznete poptávkový formulář, kde zadáte jednoduchý, ale výstižný popis poptávky, lokalitu, termín a případně fotografie. Pokud si přece jen nevíte rady s vyplněním formuláře, na webových stránkách najdete inzeráty od ostatních uživatelů, kterými se můžete inspirovat. Celé vyplňování ve výsledku zabere jen pár minut. Čím přesnější bude vaše poptávka, tím snazší bude vytvořit nabídku na míru včetně přesné kalkulace za služby či materiál.

Nabídek k srovnání vám přímo do e-mailu přijde hned několik. Nemusíte se však stresovat tím, že někoho odmítnete, nebo dokonce nevyberete žádnou. Všechny nabídky jsou totiž nezávazné.
07.11.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444