Zastavit rosení a snížit tepelné ztráty okny? Víme, jak

Reference přeskleného BD v Liberci

Reference přeskleného BD v Liberci

Většina zákazníků není spokojena s okny, která nesplňují hygienické požadavky (vlivem nízkých povrchových teplot se jim skla/okna rosí a následně vznikají plísně) a způsobují nadměrné ztráty tepelné i finanční. Některé uživatele také trápí v létě přehřátý byt nebo hluk z ulice. Málokdo si uvědomuje, že toto lze jednoduše a elegantně vyřešit, a to v podstatě kdykoliv.

Jak tyto problémy vyřešit?
Jedna ze zásadních podmínek pro odstranění kondenzátu na vnitřním skle, který podporuje vznik a výskyt plísní na oknech, je zvýšení povrchové teploty skla. Ve většině případů postačí zvýšit teplotu povrchu o 2-3°C. K tomu je však zapotřebí, aby sklo mnohem lépe izolovalo, tedy je třeba snížit ztráty z (běžně u nových oken s dvojskly) Ug=1,1W/ m2K (u starších oken až Ug=2,7W/m2K!) na Ug=0,6-0,7W/m2K. Snížením tepelných ztrát tak vyřešíme další nejčastější slabost oken, kterou jsou nadměrné ztráty, a velmi příjemně si snížíme náklady na vytápění.

Snížení ztrát dosáhneme lepšími tepelně izolačními vlastnostmi zasklení, kdy nahradíme původní jednokomorový systém (běžné dvojsklo, kdy nám izoluje 1 komora) dvoukomorovým systémem (izolují nám 2 komory). Dvoukomorové systémy, které dnešní stavebnictví zná, jsou v zásadě dva. Trojsklo a dvojsklo s meziskelnou folií. Pro odstranění problémů způsobených nevhodným zasklením nemusíte tedy měnit celá okna. Postačí vyměnit pouze skla. Ušetříte mj. za výměnu rámů, které jsou na okně to nejdražší. 
Pro volbu přesklení se nám však nabídka dvoukomorových systémů zúží. Trojsklo je širší, než je původní dvojsklo a je také o 50 % těžší ( běžné dvojsklo váží 20kg/m2, ale trojsklo 30kg/m2). Stávající rámy, do kterých jsou osazena dvojskla, nejsou dimenzována na váhu trojskla. V případě použití trojskel bychom museli vyměnit celá okna, což je časově ifinančně náročnější. Dát do stávajících rámů zasklení, které má poloviční tepelné ztráty, ale přitom stejnou tloušťku a váhu (aby se nám nezačala svěšovat křídla navržená původně na dvojsklo), lze jednoduše s technologií „dvojskla s meziskelnou folií“ (Heat Mirror). Princip je stejný jako u trojskla (izolují nám 2 komory místo jedné), avšak díky tenké tuhé folii, se dostaneme do stejné tloušťky a váhy jako má původní dvojsklo. Tato folie nám navíc přináší další „bonusové“ vlastnosti skel, jako je lepší akustika, ochrana proti UV záření apod. Výběrem konkrétního typu folie lze také aktuálně upravit další vlastnosti zasklení dle skutečných individuálních potřeb investorů, jako je útlum solárních zisků, jež jim způsobuje přehřívání, zvolit větší míru „zrcadlení skel“, pokud chce investor „soukromí“ apod.  V současné době jsou v nabídce také dvojskla s meziskelnou folií se zvýšenými solárními zisky g≥60%, samočistící skla BIOCLEAN atd. Možností, jaké chtít a mít sklo je více, stejně jako potřeb a přání zákazníků.
Pozor na střešní okna!
Ještě výraznějšího izolačního efektu dosáhneme při použití 2skla s meziskelnou folií v nakloněných rovinách (střešními okny, světlíky apod). Tepelně-izolační vlastnosti zasklení se při sklonu plochy zhoršují. V 1komorovém systému (obyčejné 2sklo) je tento efekt razantní. Při rozdělení vnitřní komory na dvě, dojde ke změněným podmínkám cirkulace vnitřního vzduchu a následně k výrazně menšímu zhoršení tepelně-izolačních vlastností. Informační hodnoty jsou uvedeny v následující tabulce.
 
 
dvojsklo s meziskelnou folií  
 
klasické dvojsklo  


Proč si tuto cestu vybrali mnozí majitelé rodinných a bytových domů? 
  • razantní snížení tepelných ztrát
  • odstranění rosení skel/oken
  • dle přání možnost „dodatečně“ řešit přehřívání
  • zlepšení akustických vlastností
  • ochrana proti UV záření
  • možnost provádění kdykoliv (není závislé na ročním období)
  • rychlost (během jednoho dne možno „přesklít“ dle velikosti 4 – 5 bytů) 
  • čistota (odpadají prašné procesy jako v případě výměny oken) 
  • cena (náklady jsou poloviční oproti výměně oken, ale plocha, kterou měníte je plocha téměř celého okna)
  • ověřeno - realizováno množství zakázek jak rodinných, tak bytových domů
09.12.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444