Zásadní rozdíl mezi klimatizací a rekuperací je v úpravě vzduchu

Přemýšlíte o pořízení klimatizace či rekuperace, ale nejste si jisti, jak se od sebe liší? Pojďme se podívat na principy fungovaní a hlavní rozdíly mezi klimatizací a rekuperací.

Jak funguje klimatizace

Klimatizace je zařízení, které má na starosti úpravu vzduchu v interiéru. Ten může buď ochlazovat, nebo naopak ohřívat, protože se v podstatě jedná o tepelné čerpadlo. Nejčastěji je spojována právě s ochlazováním, kdy je teplý vzduch díky chladícímu médiu odváděn ven z místnosti. Pomocí vnitřní jednotky zařízení vzduch nasává z interiéru a přebytečné teplo odvádí ven. Primárně tedy řeší teplotu, případně vlhkost vzduchu a částečně funguje i jako čistička vzduchu.

Jak funguje rekuperace

Naproti tomu rekuperační jednotka, tedy systém nuceného větrání se zpětným získáním tepla, vyměňuje vzduch. Do místnosti přináší čerstvý venkovní a ven odvádí ten vydýchaný. Znečištěný i čerstvý vzduch od sebe odděluje. Zatímco tedy klimatizace upravuje parametry vnitřního vzduchu, rekuperace neustále do místnosti přivádí vzduch nový filtrovaný. Filtry rekuperace výrazně eliminují prašnost, množství pylu a alergenů v interiéru. Hlavním přínosem rekuperace tedy je, že vám zajistí dům bez vlhkosti, plísně, mikroorganismů, zápachu, komárů nebo much. 

Rekuperace může stejně jako v případě klimatizace vzduch ochlazovat, nebo ohřívat.

Hlavní rozdíly

Hlavní rozdíl tedy spočívá v samotném principu fungování obou zařízení. V případě klimatizace dochází k cirkulaci vzduchu v místnosti, zatímco u rekuperace je zajišťována jeho výměna. S klimatizací je sice také možné nechat vyměnit vzduch, stačí k tomu na pár minut otevřít okno. Ale tím dojde k přívodu teplého vzduchu do místnosti, což je nežádoucí jev a také to není moc ekonomické řešení, protože o to více pak bude muset jednotka hladit.

Výhodou rekuperace je, že neustále přivádí do místnosti čerstvý čistý vzduch (tzv. nucené větrání).
Společné pro rekuperaci i klimatizaci jsou filtry, které čistí vzduch, zbavují ho plísní, vlhkosti, zápachu, pylů, alergenů. Nejen alergici ocení výhody obou zařízení. 



Rekuperace je dražší, ale tišší

Cenově vychází dráž rekuperace. Zatímco u klimatizace se ceny pohybují v řádech desetitisíc, kvalitní rekuperaci je možné pořídit v řádech statisíců korun. Na systémy nuceného větrání se zpětným získáním tepla je ale možné získat dotaci.

Jedním z kritérií výběru by měla být hlučnost zařízení. Vždy záleží na konkrétním typu, ale obecně platí, že je rekuperace tišší. V případě instalace nízkofrekvenčního měřiče je hlučnost vesměs nulová. Oproti tomu klimatizace je hlučnější, přestože ve srovnání například s větráky, se jedná o relativně tiché zařízení.

Do pasivních domů rekuperace

Samotný princip pasivních a nízkoenergetických domů, ve kterých by běžné větrání popíralo zcela principy jejich fungování, je rekuperační jednotka přímo nutností. Vyplatit se může i v případě starších domů, zde je ale již nutné výrazněji více porovnávat náklady s předpokládanými úsporami, vzhledem k vysokým cenám rekuperačních jednotek.


Vhodná je kombinace

Zajímavým řešením může být kombinace pasivní rekuperace se split systémy, kdy jsou oba naistalovány samostatně.  Přináší to rychlejší distribuci chladného vzduchu do místnosti, kdy ve velmi krátkém čase se ochladí vnitřní prostor. U rodinných domů je žádoucí instalace více vnitřních jednotek, aby byl celý systém maximálně efektivní.
 
TIP: Víte, že rekuperace dokáže dlouhodobě snižovat prašnost v interiéru? Je však nutná pravidelná výměna filtrů.
 

Pozor na neodbornou instalaci

Instalaci by měl vždy provádět v obou případech odborník, jinak hrozí riziko, že se výhody obou zařízení rázem smažou. Neodborný zásah v případě rekuperace může například vést k nepříjemného hluku ze zařízení, respektive vlivem proudění vzduchu z vyústí. 
 
TIP: Přečtete si, jak správně nastavit klimatizaci, a nehrozit zdraví.
07.05.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444