Zařizujeme dětský pokoj pro alergika

Zhruba 2 miliony lidí v České republice trpí alergií a počet dětí s tímto onemocněním se meziročně zvyšuje. Potravinové alergie necháme stranou a zaměříme se na roztoče. Poradíme rodičům malých alergiků, jak zařídit dětský pokoj tak, aby v něm dítěti bylo co nejlépe.

Začněte od podlahy, doslova


Pokud se u některého z vašich potomků objeví alergie na roztoče nebo prach, znamená to často naprosto změnit vybavení nejen dětského pokoje, ale i celého bytu.

Koberce jsou pro roztoče ráj. Vyplatí se proto na podlahu použít materiál, který se snáz udržuje v čistotě. Ačkoliv se na první pohled může plovoucí podlaha zdát jako skvělé řešení, pro děti volte raději lino. Uvědomte si, že podstatnou část dne tráví hraním si na zemi. Proto potřebujete podlahu teplou a tichou. Zvuk angličáku jezdícího po plovoucí podlaze vám bude po dvou hodinách ježit vlasy v zátylku.

Kromě koberců odstraňte i závěsy a záclony, pokud to je možné. Pokud ne, volte alespoň lehké a snadno pratelné závěsy.

Všechny textilní předměty v alergikově blízkosti perte alespoň jednou za dva týdny na teplotu minimálně 60 °C.

Nábytek vybírejte tak, aby se pod ním a okolo něj dalo snadno uklidit. Masivní dřevo raději nahraďte lehkými latěmi nebo laminem. Skvěle se hodí také nábytek na kolečkách. Snadno ho odsunete, vytřete pod ním a vrátíte na původní místo.

Dětská postel bez nezvaných hostů


Běžná dětská postel také bohužel často působí jako „chovná farma“ roztočů. Abyste jejich počet omezili na minimum, začněte od matrace. Ideální matrace má vzdušné jádro a snadno vysychá. Skvěle se pro tyto účely hodí pěnové matrace.

Výborným pomocníkem je také pratelný povlak na matraci se zipem. Ten zabrání, aby se roztoči z matrace dostávali do vzduchu, a navíc ho snadno udržíte v čistotě. Pro přikrývku rozhodně zvolte jiný materiál než peří. Polštář pořiďte z líné pěny. V obchodech seženete i speciální povlečení pro alergiky. Šije se z látky, která roztoče nepropustí. A seženete ho i s hezkými dětskými motivy, takže se nemusíte bát, že se váš potomek bude cítit o něco ochuzen.

Plyšáci mají smůlu


Co většinou děti s alergií „bolí“ nejvíc, je nutnost omezit plyšové a textilní hračky. Srazte počet plyšáků na minimum, vycpané hračky by také neměly s dětmi trávit noc v postýlce. Plyšáky jednou za dva týdny perte nebo je nechte na 24 hodin v mrazáku. Po vymrazení z nich jen vypláchněte studenou vodou mrtvé roztoče.

Pořizujte hračky snadno omyvatelné. Lego, autíčka nebo dětské nádobí jsou také plnohodnotnými kamarády a mnohem snáz se udržují bez roztočů. Instruujte širokou rodinu, jaké hračky mají pořizovat jako dárky, ať děti zbytečně netraumatizujete tím, že jim nové hračky zabavíte, i když třeba jen na vyprání.
18.10.2012 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444