Zakrslé růže vydrží roky, když jim umožníme přezimovat v chladu

I bez zahrady či zahrádky můžeme sobě pro radost a oku pro potěšení z krásy pěstovat růže. Budou sice miniaturní, ale právě díky jejich velikosti pro ně najdeme snadno umístění na balkoně, v květináči nebo truhlíku na okenní římse.

Předchůdkyně dnešních zakrslých růží byla vypěstována již na začátku devatenáctého století. Byla označena jako Rosa chinensis Minima a její původní květy byly pouze červené barvy. Díky různým šlechtěním vznikly i druhy s květy nejrůznějších barev: bílé, růžové, žluté, fialové aj., které v průměru mohou dorůst až do velikosti 6 cm. Některé z nich dokonce voní.

 

Miniaturní růže kvetou od června do září. Zvadlé květy odřezáváme, aby se rostlina nevysilovala vytvářením semen. Řez vedeme nepatrně šikmo, a to vždy těsně nad plně vyvinutým výhonem. Nízké růžičky mají podlouhlé lístky dlouhé až 5 cm. Výhonky mají ostny. Rostliny obvykle dorůstají do výšky 30 cm.

Nejvhodnějším stanovištěm pro tyto pěkné květiny je slunné okno, nejlépe na jižní straně, kde však musíme dát pozor, aby se rostlina přes sklo nespálila. Během růstového období od jara do podzimu vyžaduje růžička bohatou zálivku, do které je vhodné přidat jednou týdně tekuté hnojivo. V horkých dnech lze doporučit občasné rosení, které nejen zvlhčí prostředí, ale je i prevencí proti sviluškám.
V zimě umístíme růže na světlé chladné místo, kde nemrzne a kde se teplota pohybuje v rozmezí od 5 do 8 stupňů Celsia. V polovině února se obvykle začínají vytvářet nové výhonky, a tak můžeme začít teplotu prostředí nepatrně zvyšovat. Na začátku jara rostliny přesazujeme. Je jim sice dobře v obyčejné květinové zemině, ještě lépe jim však bude, když do ní přidáme trochu písku a kompostu. Každopádně je sázíme do malých květináčů, aby nevytvářely kořeny, ale květy. Při přesazování je můžeme nepatrně přistřihnout. V srpnu je vhodná doba k jejich vegetativnímu množení řízky, o které se můžeme pokusit.

Spojí-li se příliš suchý vzduch s nevhodnou teplotou, napadá i miniaturní růže padlí. V takovém případě nezbývá nic jiného než napadené části odříznout a rostlinu postříkat fungicidem.
01.08.2008 | Jitka Skorkovská

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444