Zahradníkův blog: Říjen

„Rve vítr listí z akátů…,“ a mně začalo téměř nekonečné shrabování listí; z trávníku, cestiček… Čerstvě spadané listí trávníku neprospívá.  Nepropouští ani světlo, ani vzduch. Jiné je to na záhonech, kde je nechávám, tam se časem rozloží.

Ruku v ruce se shrabováním listí je na pořadu ještě pěkných podzimních dní další „hit“, kterým je důležité podzimní hnojení.
 
Na podzim se hnojí do zásoby, na zahradě především kompostem, který je nutností, má ho každý zahrádkář, a který je ideální organické hnojivo. Jestliže je půdě nedodáme, je účinek průmyslových hnojiv minimální. Ale pozor, hnojit pouze organickým hnojivem bez doplnění průmyslovými hnojivy také není v pořádku. Je to tak, že organická hnojiva (kromě kompostu sem patří chlévský, hovězí, králičí a jiný hnůj, také drůbeží trus, jež všechny můžeme do kompostu přidat) zvýší úrodnost půdy, zatímco ta průmyslová jí dodají živiny a vyrovnají jejich poměr. S kompostem se do půdy dostává humus, který má na vlastnosti půdy blahodárné účinky. Nezanedbatelnou výhodou kompostu je také skutečnost, že nikdy jím nelze půdu přehnojit.
 
 
Je-li podzim teplý, je kouzelný a pobyt na zahradě je zážitek. Na záhonech ještě stále kvete žluté krásnoočko, které barevně doplňují fialové, modré a růžové hvězdnice virginské a hvězdnice nízké, známé jako podzimní astry. Pozornost nutně upoutá i mohutný rozchodníkovec nádherný a pomalu se zvětšující poupata chryzantém.Zdá se, že babí léto bude ještě chvíli pokračovat, a tak se snad nemusíme obávat, že tyto nádherné květiny už v říjnu spálí mráz.
 
 
Zhruba do poloviny měsíce je ještě možné množit zimovzdorné trvalky dělením, pokud ihned následuje výsadba – tedy ze země do země, aby stihly do zimy zakořenit.

Od října do poloviny listopadu se mohou také sázet keřové i stromkové růže, podzim je ideální čas jak pro výsadbu cibulovin, které na jaře vyhánějí zimu, tak také dřevin. Proto v tomto období například vysazujeme listnaté živé ploty i ovocné stromky. (Prostokořenné stromky je možné sázet až do konce listopadu.) Při této činnosti určitě nezapomeneme dokončit sklizeň pozdních odrůd ovoce a rozvěsit po zahradě krmítka pro ptáky, aby si na ně zvykli.

Při shrabování listí, roznášení a zapravování kompostu do půdy, při všech činnostech i v tom nejkrásnějším podzimu myslí zahrádkář jak na blížící se zimu, tak na jaro příštího roku.
10.10.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444