Zahradní dřevostavba vám poskytne zázemí pro práci i zábavu

Máte pěknou, udržovanou zahradu, ale přesto se při pohledu na ni nemůžete ubránit pocitu, že jí k dokonalosti ještě něco schází? A co byste řekli tomu vyšperkovat ji nějakou pěknou dřevostavbou? Je jedno jestli máte malou nebo velkou zahradu, v každé se najde místo pro pěknou pergolu, altánek nebo třeba malý přístřešek na dřevo.

Altány a pergoly

Zahradní altány jsou pro svůj romantický nádech oblíbeným dekorativním prvkem nejen pro soukromé zahrady, ale setkat se s nimi můžete i v mnoha lesoparcích a zámeckých zahradách. V parcích plní altánek povětšinou funkci odpočívadla, v soukromých zahradách se využívá obvykle pro klidné relaxování za pěkného počasí, nebo pro posezení s přáteli a podobné účely. Zahradní altánky se zpravidla staví ve volném prostoru a díky své zdobnosti se pak stává jakýmsi středobodem zahrady, za kterým se každý otočí. Velké dřevěné pergoly disponují prakticky totožnými možnostmi využití jako zahradní altány. Také v nich se dá příjemně posedět s přáteli nebo za pěkného počasí chytat lelky. Pergoly se také často staví natěsno vedle domu, případně se kotví přímo do fasády a pak slouží jako kryté zápraží. Existují také průchozí pergoly, které se používají jako přechod mezi dvěma částmi zahrady. Také se, podobně jako ostatní druhy pergol, doplňují ozdobnými trelážemi a pak slouží jako opora pro popínavé růže, révu a jiné pnoucí rostliny.
 
 
Kromě altánů a pergol se v zahradách často objevují různá garážová stání, kůlny a boudy na nářadí, zástěny na popelnice, přístřešky na dřevo, nebo třeba malé zahradní domky využívané jako úložný prostor na jízdní kola a jiné sportovní potřeby, zahradní nábytek či zahradnické náčiní apod. Někteří kutilové využívají malé zahradní domky jako jednoduchou dílničku. Pergoly, ale i ostatní zahradní dřevostavby bývají často zastřešené, v takovém případě se jako krytina používá například asfaltový šindel, černá lepenka, polykarbonátové desky nebo třeba rákosové rohože.

Kde bude stát?

U malých zahradních dřevostaveb není optimální výběr místa tolik důležitý, vejdou se prakticky všude, takže si stačí pohlídat, aby nějak nepřekážely, nebo naopak aby nebyly zastrčené někde v koutě zahrady. Trochu jinak je to s velkými pergolami, altány případně dalšími velkými dřevostavbami. Ideálním místem pro postavení pergoly, altánu apod. je rovný plácek, na závětrném místě. Berte v úvahu i to, jaký je na daném místě povrch, protože řada dřevostaveb potřebuje pro bezproblémové užívání pevné ukotvení do země. Pro kotvení pergol a altánů je ideální pevná jílovitá půda nebo beton, ovšem díky moderním kotvícím prvkům se dají zahradní dřevostavby upevnit i do ostatníchtypů povrchů. Ke kotvení zahradních dřevostaveb se zpravidla používají betonové patky v kombinaci s podlahovými úchyty a v posledních letech nesmírně populární zemní vruty. Při kotvení pergoly ke zdi domu se k upevnění používá vazník, závitové tyče a chemická malta.

Při vybírání vhodného místa pro pergolu, altánek nebo jinou dřevostavbu pamatujte také na lidi ve svém okolí. V zájmu zachování dobrých sousedských vztahů by vaše dřevostavba neměla stát v bezprostřední blízkosti se sousedovým pozemkem, protože by mu mohla zakrývat přirozený výhled ze zahrady, nebo jinak překážet. Zohledněte i to, k čemu chcete altánek využívat. Například pokud v něm budete chtít grilovat, uděláte dobře, když bude pergola postavena dál od sousedních obydlí.
 

Údržba venkovních dřevostaveb

Protože jsou zahradní dřevostavby pod permanentním náporem klimatických vlivů a dřevo jak známo v průběhu let pracuje a mění své vlastnosti, je velmi důležité vybavit altánek, pergolu apod. ochranným nátěrem, který pomůže dřevu čelit vlhku, plísním a různým škůdcům. To výrazně prodlouží jeho životnost a pomůže mu udržet se v co nejzachovalejším stavu. Dobře nanesený nátěr by měl vydržet zhruba 4 až 5 let, po uplynutí této doby je třeba dřevo znovu ošetřit. Při obnově povrchové úpravy je velmi důležité bezezbytku odstranit zbytky starého nátěru, jinak se nová vrstva pořádně neuchytí a dřevo bude stárnout výrazně rychleji.
 
Více na www.vladeko.cz.
07.06.2018 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444