Zahrada pro mlsné lenochy

Obraz rajské zahrady z r. 1629

Obraz rajské zahrady z r. 1629

aneb Pěstujeme jedlé vytrvalé rostliny

Tuto reprodukci frontispisu významné anglické publikace z počátku 17. století Paradisi in Sole, která je příkladem vztahu mezi tehdejším zahradnictvím a dosaženým poznáním o botanice, připojil Alexandr Heil k předmluvě ke své knížce Rajská zahrada, jejíž český překlad přináší ostravské nakladatelství HEL.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Lahůdky ze zahrady kulinářského lenocha

Reprodukce připomíná odvěkou vysněnou představu rajské zahrady, která nabízí dostatek lahodné potravy a zároveň příjemný a klidný pobyt uprostřed harmonické krásy. Svým způsobem zemědělského hospodaření se přitom člověk od tohoto ideálu spíš stále více vzdaloval. Jednou z koncepcí, která se v současné době snaží jít nadějnější cestou, je tzv. permanent agriculture – trvalé zemědělství. Na jeho principech lze např. vytvořit zeleninovou zahradu, která se na jaře zcela samostatně rozvine – bez vysévání, vysazování či překopávání.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Alexander Heil

Nevěříte? I autor knížky Rajská zahrada, který je zahradníkem a inženýrem krajinného plánování, připouští, že než se na výpravu za jedlými vytrvalými a samovýsevnými  druhy pustil, měl své pochybnosti. Jen v jeho publikaci se mu nakonec podařilo soustředit  informace o 140 takových rostlinách, z nichž lze vytvářet tento druh zahrad, mnohé jsou pozapomenuté, u jiných pěstitelé přestali využívat jejich samovýsevnou schopnost.
Juka vláknitá má prý velmi chutné šťavnaté květy

Obraz rajské zahrady z r. 1629

Členění na kapitoly odpovídá těm částem rostlin, které jsou na nich jedlé – poučit se můžete o těch, na kterých jsou ke konzumaci vhodné  kořeny, hlízy, cibule a plody, stejně jako o těch s jedlými  květy, listy a výhonky. Popisy jednotlivých rostlin zahrnují i doporučená stanoviště, estetickou hodnotu, vhodný čas sklizně a využití v kuchyni. Kniha obsahuje také návrhy osázení zahrad či jejich částí a seznamy rostlin podle období sklizně. Je doplněna černobílými fotografiemi, kresbami a osmadvaceti stranami nádherných barevných fotografií. Možná ani při jejich prohlížení nedostanete chuť např. na kousek syrového, smaženého či dušeného květu juky vláknité, na špenát z merlíku nebo salát z lístků zvonku různobarevného. Možná vás Alexander Heil o možnostech vytvořit kulinářský ráj pro pohodlné zahradníky nepřesvědčí. Váš pohled na mnohé docela obyčejné a zdánlivě nezajímavé druhy rostlin i na zahradničení však rozhodně obohatí.
12.11.2004 | Svatava Morávková
  • Nakladatelství HEL

    Vydává odbornou překladovou literaturu převážně z oborů elektronika, elektronika, výpočetní technika, alternativní zdroje a úspory energie, životní prostředí, historie vědy, praktické zaměření s návody na svépomocnou stavbu popisovaných zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444