Žádný učený z nebe nespadl: Tipy, jak ochránit zahradní domek a přitom se vyvarovat největších chyb

V krásném dřevěném zahradním domku může spokojeně relaxovat leckdo - rodina o prázdninách, parta kamarádů o víkendu či hromada dětí na táboře. Existují však nájemníci, kteří v dřevěných stavbách nejsou zcela vítáni. Primalex LAZURA & NAPOUŠTĚDLO 3v1 se postará, aby váš zahradní přístřešek nebyl plný dřevokazných organismů a dalších nezvaných hostů a přitom vypadal stále jako nový.

Jak se ale vyvarovat těch největších chyb a mít krásný dřevěný domek po dlouhá léta? Zamodrání dřeva, houby a dřevokazný hmyz jsou nebezpečná trojka, se kterou se dříve nebo později setká téměř každý majitel jakékoli dřevěné stavby. Pokud toužíte po krásném dřevě, je zcela na místě ho již při pořízení správně ošetřit. Když svému domku dopřejete kvalitní nátěr, který navíc dřevo ochrání, pravděpodobnost výskytu škůdců výrazně klesne.

Jestli se chystáte svému zahradnímu domku ochranu dopřát, sáhněte po produktu Primalex LAZURA & NAPOUŠTĚDLO 3v1. Jak už samotný název vypovídá, obsahuje v sobě napouštědlo, které pronikne do hloubky dřeva, sjednotí jeho povrch a ochrání jej před již zmíněnými škůdci. Lazura zároveň zvýrazní kresbu dřeva a ochrání ho před UV zářením. Vybrat si můžete z barevné palety deseti přirozených odstínů dřeva.


LAZURU & NAPOUŠTĚDLO 3v1 lze aplikovat i na méně vyschlé dřevo. Přirozený proces vysychání dřeva však nelze nijak urychlit, obecně se uvádí, že měkké dřevo o síle zhruba 2 cm vyschne za 1 rok, u tvrdého dřeva to trvá až 2 roky. Tenkovrstvá lazura se tak hodí i na ploty, pergoly, zahradní nábytek a domky, kdy pronikne to hloubky dřeva. Její aplikace je navíc rychlá a snadná. V případě opakování nátěru není potřeba ten původní pracně odstraňovat.

U lazur platí obecné pravidlo – čím světlejší odstín finální úpravy dřeva zvolíte, tím kratší bude životnost natíraného povrchu. Díky minimálnímu množství pigmentu totiž neobsahuje UV filtr, který dřevo chrání před zešednutím a černáním.

Hodně tmavé odstíny oproti tomu kumulují ve velmi krátké době velké množství tepla. Mnohem rychleji mění svůj objem a dřevo tím více pracuje, čímž je náchylnější k prasknutí. Platí tedy zlatá střední
cesta – odstíny dubu, ořechu a jim podobné jsou ideální volbou, pokud chcete docílit kompromisu mezi estetickou a technickou stránkou věci.

Pokud nechcete, aby dřevo zmatnělo, což se děje nejčastěji po aplikaci silnovrstvé lazury, vyvarujte se natírání v odpoledních a podvečerních hodinách. Nejideálnější dobou je dopoledne, nátěr má čas zaschnout v ideálních podmínkách, tedy při vyšší teplotě a nižší vlhkosti.

Více informací a kompletní nabídku produktů najdete na www.primalex.cz.
28.05.2018 | PR
  • Primalex

    Značka Primalex dodává na trh kompletní spektrum nátěrových hmot . Základem jsou malířské nátěry, které si získaly oblibu pro svou jednoduchou aplikaci, velký výběr a trvale stabilní kvalitu, která je vedle vlastní laboratoře kontrolována také organizací ITC Zlín.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444