Zachumlejte se do mikroplyše

Mikroplyš je volbou číslo jedna v českých ložnicích. Čtěte, proč ho milujeme, čím je jedinečný a jaký je rozdíl mezi mikroplyšem a mikroflanelem.

Mikroplyš je volbou číslo jedna v českých ložnicích. Čtěte, proč ho milujeme, čím je jedinečný a jaký je rozdíl mezi mikroplyšem a mikroflanelem.

Už jste si ho pohladili? Pokud ano, určitě nám dáte za pravdu, že už pouhý dotyk mikroplyše probouzí skrz naše hmatové buňky v těle pocit až euforické blaženosti. Pokud jste ale ještě neměli tu čest, zkuste si představit, že usínáte v kopě těch nejjemnějších plyšových medvídků. Přesně takový pocit můžete zažít, pokud ulehnete na mikroplyšové prostěradlo a zachumláte se do mikroplyšové deky.

Mikrovláknová revoluce

Mikrovlákno je jedním z nejrevolučnějších a nejužitečnějších vynálezů moderní doby. Jeho historie není dlouhá. První pokus vyrobit mikrovlákno se povedl teprve v 50. letech minulého století. O 20 let později představili japonští vývojáři inovaci tohoto materiálu a z tzv. mikrofilamentů vytvořili první umělý semiš. Jeho vlákna byla delší, nepravidelná a mnohem hrubší než u mikroplyše, o kterém hovoříme dnes. Přesto na trhu našel hojné komerční uplatnění. Používá se dodnes v textilním, nábytkářském či obuvním odvětví. Do další generace mikrovláken řadíme tzv. fleece (česky flís), který si většina lidí vybaví převážně v souvislosti se zimními mikinami.

Od fleecu po mikroflanel. Description: Mikroplyš vznikl zdokonalováním mikrovlákna od umělého semiše přes fleece až po nejjemnější mikroflanel.
Fleecový materiál byl módním hitem počátku 21. století. Jeho vlákna jsou již poměrně dost hustá, což má příznivý vliv na hřejivost materiálu. Na druhou stranu, tento materiál začal být brzy kritizován, protože je velmi náchylný ke žmolkovatění a během praní i nošení se z něj uvolňují malé části látky. Odborníci v laboratořích tedy pokračovali ve své práci a látku dále zdokonalovali. Výsledkem tohoto vývoje se stal mikroplyš. Jeho vlákna jsou velmi krátká, hustá, s hladkou strukturou. Díky tomu mikroplyšová textilie nepouští žádná vlákna ani při opakovaném praní a netvoří se na ní neoblíbené žmolky. Po mikroplyši nám zbývá představit už jen nejmladšího a zároveň nejjemnějšího člena této mikro rodinky, kterým je mikroflanel. Mikroflanel je poddruh mikroplyše. Liší se pouze tím, že má ještě hustší a hladší chloupky.

Zahřejte se v mikroplyši. Získejte slevu na vánoční povlečení se soby.
Lidé často tápou v názvosloví a ptají se, jaký je rozdíl mezi mikroplyšem a mikroflanelem. Odpověď je tedy jednoduchá. Mikroflanel je nový vylepšený druh mikroplyše. Byť mezi nimi na pohled není patrný žádný rozdíl, po pohlazení ho ucítíte. Pro ložní prádlo je rozhodně vhodnější sáhnout po heboučkém mikroflanelu. Byť je o něco dražší, investice do něj se vyplatí. A jak ho poznat? Určitě nedoporučujeme orientovat se pouze podle ceny. Zeptejte se raději před nákupem přímo prodejce, z jakých materiálů je jeho zboží vyrobeno, ať nekoupíte zajíce v pytli. Krásné ložní prádlo za lidové ceny vyrobené výhradně z vylepšeného mikroplyše, tedy z kvalitního mikroflanelu, si můžete prohlédnout v e-shopu www.ceskeluzkoviny.cz. Zatočte si kolem štěstí a získejte slevu třeba na krásné zimní mikroflanelové povlečení s motivem sněhových vloček a vánočních sobů.
 

Čím je mikroplyš jedinečný?

Kvalitní mikroflanel – teplá deka na zimu s beránkem. Vhodná pro alergiky.
Je tak heboučký, že se ho nebudete chtít přestat dotýkat. Velmi těžko budete hledat něco tak kouzelně měkoučkého a jemného na dotek, jako je mikroflanel. Pokud vás napadl myší kožíšek, nejste daleko od pravdy. Oproti němu mají ale mikroplyše nesporné výhody, a to především v hygienických faktorech. Díky tomu, že je mikroplyš tvořen umělými vlákny, neposkytuje domov žádným bakteriím ani roztočům. Mikroplyš je 100% antibakteriální materiál, tudíž je vhodný a doporučovaný i pro alergiky. Další jeho výraznou charakteristikou je, že úžasně hřeje. Je velmi teplý navzdory tomu, že váží pouhých pár gramů. Nikdy nestudí, tudíž vás rychle zahřeje v chladné ložnici i při večerním posezení na terase. Zatímco ložní prádlo z mikroplyše doporučujeme spíše pro zimní období, mikroplyšové deky využijete po celý rok. Deky oceníte nejen u televize a při venkovním pikniku, ale jsou velmi oblíbené i do dětských postýlek, kočárků nebo do pelíšků pro domácí mazlíčky. Proč? Nejen že jsou antibakteriální, jak již bylo řečeno výše, ale také jsou prakticky skladné a lehké, tedy ideální na cestování. Ani údržba mikroplyšových výrobků není nijak náročná.
 

(Ne)údržba mikroplyše

Mikroplyš resp. mikroflanel si zamiluje každá hospodyňka. Při zašpinění se jednoduše vypere v pračce na klasický prací program při teplotě 40°C. Materiál dobře snáší i sušičku, která ale často ani není zapotřebí, protože voda po vláknech sama volně stéká pryč a materiál se nenasákavá. Látka proto velmi rychle uschne i jen volně rozvěšená. Mikroplyš se nežehlí – není to potřeba. I po opakovaném praní jsou chloupky stejně měkké a hezky upravené. Materiál si po dlouhou dobu zachovává stálou barvu, nepouští chloupky a nežmolkovatí. Sečteno podtrženo, pokud jste mikroflanel dosud nevyzkoušeli, neváhejte a dejte mu šanci. Garantujeme, že nebudete litovat!
25.10.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444