Zabraňte rosení skel v zimní zahradě

S rosením skel se majitelé zimních zahrad setkávají poměrně často. Jedná se o velmi nepříjemný jev, který může nejen zcela pokazit atmosféru při relaxaci v zimní zahradě, ale také při dlouhodobém zanedbání způsobit škody na konstrukčních prvcích zahrady a jejím vybavení.

Proč k rosení skel dochází? 

Vznik vodního kondenzátu může být způsoben několika různými příčinami. Nejčastěji se však jedná o kombinaci vysoké vlhkosti vzduchu a nízké teploty skel v zimní zahradě.

Vzduch v zimní zahradě do sebe přirozeně vstřebává vodní páru a v případě, že tento vzduch narazí na studenou plochu skla nebo rámu, může se ochladit natolik, že se začne přesycená pára v místě nárazu srážet.  Obecně tedy platí, že čím studenější jsou skleněné tabule a profily oken v zimní zahradě, tím spíše bude docházet k jejich rosení. 

 

Věnujte pozornost projektu

Abyste rosení oken předešli, měli byste se důkladně zaměřit už na samotný projekt zimní zahrady. Jedním z aspektů, které ovlivňují rosení skel, je kvalita izolace. Výběrem spolehlivého dodavatele docílíte především toho, že pro vás vybere správné materiály pro stavbu zimní zahrady. Právě výběr kvalitních materiálů je pro dosažení dobrých izolačních vlastností zahrady nezbytný. 

Jak na vytápění a větrání

Vytápění a větrání patří mezi činnosti, které zásadně ovlivňují vlhkost vzduchu uvnitř zimní zahrady. Větrání může být zajištěno prostřednictvím otevíracích prvků, jejichž otevírání si regulujeme sami, nebo je možné využít možnosti automatického odvětrávání, které dokáže samo upravovat větrání podle potřeb zahrady. Otevírací prvky by měly být umístěny vždy naproti sobě, aby došlo k požadovanému proudění vzduchu.

Aby nedocházelo ke kondenzaci vody, musí být prostor také dostatečně vytápěn. Je však velmi důležité, aby byl interiér zimní zahrady vytápěn rovnoměrně. Nedoporučuje se proto k vytápění využívat pouze jedno topné těleso. Ideální volbou je proto podlahové vytápění, které zajistí, že bude prostor vytápěn stejně ve všech místech zimní zahrady. 

17.02.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444