Vzdálená správa centrální klimatizace se vyplatí

Stejně jako topení je dnes klimatizace nepostradatelným vybavením kancelářských prostor, obchodních či administrativních center a stále častěji i bytových komplexů. Systémy VRF umožňují sjednocení obou funkcí - chlazení i topení - v rámci jednoho centrálního systému.

Proč je vhodné používat VRF systémy
Hlavní výhodou VRF systémů je možnost připojení až 16 vnitřních jednotek k jedné vnější jednotce, čímž lze dosáhnout výrazné prostorové úspory. Vnější jednotky kompaktní velikosti lze umístit těsně vedle sebe. Každou z vnitřních jednotek lze ovládat samostatně pomocí dálkového infra ovladače nebo nástěnného ovladače, případně pomocí centrálního ovládání, které je možné propojit i přes PC Control systém. Celková délka přenosového vedení může být až 2000 m a celkově může být propojeno až 400 vnitřních jednotek. Pro VRF systémy lze využít všechny typy vnitřních jednotek – kazetové, podstropní, mezistropní i nástěnné – jejichž výkon se pohybuje od 2 kW do 17,5 kW.

Systémy VRF se rozdělují do dvou základních skupin podle funkčnosti. Systémy první skupiny buď chladí nebo topí, systémy druhé skupiny mohou současně topit i chladit (jedna jednotka topí a jiná chladí). Z hlediska výkonu jsou k dispozici tři základní řady o výkonech 15,6 kW, 22 kW a 28 kW. Jsou vhodné zejména pro velké budovy, kde je vyžadována vysoce účinná a energeticky úsporná regulace tepla. Extrémní účinnosti dosahují VRF systémy díky třem kompresorům, které jsou jednotlivě řízeny tak, aby bylo dosaženo optimální úrovně jejich výkonu. Úspory energie mohou dosáhnout až 15%. Mezi další výhody VRF systémů patří minimální hlučnost s možností další redukce o 5 až 6 dB při funkci tichého provozu, takže celková hlučnost se pohybuje mezi 50 a 55 dB, a široký pracovní rozsah vnější jednotky, která pracuje při venkovní teplotě -15°C až +21°C pro topení a dokonce až do +52°C pro chlazení (u systémů umožňujících souběžné topení a chlazení je spodní hranice pro chlazení -5°C).
Správa pomocí PC Control systému
Program PC Controller je aplikace umožňující sledování a ovládání všech jednotek VRF systému. Jednotky lze pomocí tohoto programu řídit stejně, jako s využitím dálkového ovladače, tj. zapínat, vypínat, měnit režim, řídit časovač, nastavit teplotu apod. Systém navíc kontroluje, zda všechny jednotky správně fungují a v jakém režimu právě běží, zaznamenává chybové stavy, čas provozu jednotek a umožňuje spočítat náklady na provoz jednotlivých klimatizačních jednotek nebo skupin. Pomocí speciálního modulu lze systém napojit i na centrální správu budovy.
Využití vzdálené správy pomocí PC Control systému, je vhodné například v hotelích či administrativních a obchodních centrech. Vzdálená správa klimatizací v hotelových pokojích zabrání například špatnému zacházení či ztrátám dálkových ovladačů, dále je možné nastavit určité režimy omezení, které host nepožadoval ve službách. Host si přitom vše může nastavit přes recepci. U administrativních a obchodních center spočívá výhoda VRF systému v možnosti rozpočítávat spotřebu elektrické energie na jednotlivé jednotky a přeúčtovat tak skutečné náklady na klimatizaci a vytápění. Systém umožňuje nastavení výchozí teploty v jednotlivých prostorách i její další úpravy dle konkrétních požadavků s okamžitou účinností. Velkou výhodou PC Control systému je také to, že uživatel se od správce dozví o poruše dříve, než sám zjistí, že daná jednotka nepracuje. Nezanedbatelným kladem je i možnost nastavit konkrétní den a hodinu, kdy mají jednotky pracovat, takže po příchodu do kanceláře nebo obchodu již čeká zaměstnance příjemné klima.

Referenční projekt
V rámci pilotního projektu v administrativní budově na pražském Barrandově instalovala společnost Kostečka Group na jaře 2006 15 VRF systémů o celkovém chladícím výkonu 420 kW. K 15 vnějším jednotkám je připojeno celkem 176 jednotek vnitřních a správa celého systému je řízena z Jižních Čech. Venkovní jednotky jsou umístěny na střeše a terasách budovy, vnitřní jednotky pak přímo v každé ze 165 kanceláří. Celková klimatizovaná plocha tak je 2500 m2. Realizace projektu trvala přibližně dva měsíce. Fotodokumentaci celého projektu najdete na stránkách www.kostecka.net.
28.06.2007 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444