Vyznáte se v technice pro péči o zeleň?

Pokud máte kolem domu zahrádku, nebo jezdíte o víkendech na chatu, kde je péče o zahradu zpravidla ještě náročnější, neobjedete se bez zahradních pomocníků, které vám práci usnadní a zrychlí. Často jsou také jedinou možností, jak danou činnost provést.

Příkladem budiž rutinní sečení trávníku, nebo méně častá likvidace zahradního odpadu. V tomto článku si představíme základní zahradní techniku, která vám usnadní život s většinou prací, které vás na zahradě čekají.
 

Péče o trávník

Nejčastější činností na každé zahradě je sečení trávy. S tím nám na všech pozemcích pomůže benzínová sekačka, která kromě plné nádrže s benzínem a občasné údržby nic jiného nepotřebuje. Vybrat ji můžete třeba ze srovnání na Equiplo.cz. Máte-li menší pozemek a při ruce elektrickou zásuvku, stejnou práci zastane i elektrická sekačka na trávu. V poslední době, při rozmachu aku zařízení, se dostalo i na tuto techniku, a proto se vám jako alternativa nabízí aku sekačka, která funguje stejně jako ta elektrická, akorát bez kabelu.

Méně častými a na opravdu velké prostory jsou vhodné zahradní traktůrky, které zastanou opravdu hodně práce, ale musí se o ně člověk o to více starat. O co se však starat nemusíte, je robotická sekačka, známý hit posledních let. Patříte-li mezi milovníky trávníků, jistě pak víte, že dokonalý střih docílíte pouze s vřetenovou sekačkou. Vyžaduje to ovšem většinou vaše manuální zapojení, výsledek však stojí za to.
 

Kosou na přerostlou trávu?

Vysokou trávu, křoví a další neudržovanou zeleň zkrotíte nejsnáze s pomocí křovinořezu a vyžínače. Křovinořez může být opět benzínový, elektrický, nebo aku. Na jeho rotující hlavu lze nasadit buďto ostré nože, nebo plastovou strunu, se kterou lze zkrotit zmíněnou přerostlou trávu. Díky těmto dovednostem se křovinořezu říká také motorová kosa a to právem. Jakmile nasadíte rotující nože, můžete vyrazit i do hustých křoví, kde zdolá i několikamilimetrové dřeviny. Vyžínače se pak skvěle hodí na dosekání zbytků trávy v těžce dostupných místech, nebo třeba při kraji obrubníku.
 

K dokonalému trávníku jen sekačka nestačí

Abyste dosáhli trávníku jako ze škatulky, je dobré jej čas od času přihnojit zahradním hnojivem a minimálně na jaře a na podzim provést tak zvanou vertikutaci. K této činnosti slouží stejnojmenné zařízení – vertikutátor, který může být pro velké prostory benzínový a pro menší zahrady postačí elektricky poháněný. Pokud takový nemáte, měli byste si projít recenze nejlepších vertikutátorů.

Vertikutátor má na rotující hřídeli nože, kterými se jemně zarývá do trávníku a dostává z něj nežádoucí plevel, mech a uschlou trávu. Často se tomuto procesu říká také provzdušnění trávníku. Pomocí nožů by se mělo provzdušňovat na jaře a na podzim, během sezóny pak párkrát projet trávník jen s válcem osazeným pružinami, které nejsou k trávníku tolik drsné.

Pakliže máte trávník v takovém stavu, že je jednoduší jej zcela zrušit a založit nový, poslouží k tomu výborně kultivátor, který zem dokonale prokypří, rozbije velké hrudy zeminy a usnadní práci. Kultivátor najde uplatnění také u zahrádkářů při jarní přípravě záhonů, při odstraňování mělce kořenících plevelů a podobně.
 

Likvidace zahradního odpadu a větví

Zahradní techniku pro péči o trávník, případně úpravu křoví a houštin bychom měli. K úpravě okrasných stromů a keřů, které jsou častou součástí zahrad, je však dobré mít další zařízení, které se jmenuje plotostřih. Jsou to ve své podstatě velké nůžky, které bez problémů zakrátí jakýkoliv strom a keř, a to až do průměru několika milimetrů.

Jak následně naložit s těmito větvemi z okrasných stromů a keřů? Ideální volbou je zpracovat je v zahradním drtiči větví. Drtiče zahradního odpadu se používají i pro větve z ovocných stromů a jakéhokoliv slabého dřevnatého materiálu. Větve rozdrtí na jemný biologický materiál, který lze efektivně kompostovat, nebo přidávat jako mulč zpět do vaší zahrady. Část zahradních drtičů odpadu dělá z větví štěpky, které jsou po usušení výborným topným materiálem. Větví se tak nejen elegantně zbavíte, ale ohřejí vás i v chladných zimních měsících.

Tímto výčet techniky pro úpravu zeleně kolem vašeho domu nebo na zahrady končí. Pro velké prostory volte benzínová provedení, pro menší zahrady stačí elektrická provedení, případně aku.
26.07.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444