Vytápění

Vytápění představuje v našich domácnostech největší spotřebu energie. Od plynu přes elektřinu až po lehké topné oleje.

Při volbě plynu za topné médium záleží na tom, zda je či není místní plynofikace. Pokud ano, řeší se jen připojení na rozvodnou síť zemního plynu. Ne-li, musí se instalace napojit na zásobník plynu. U propanu i propan-butanu jsou tlakové ocelové zásobníky umisťovány mimo objekt. U propan-butanu je zapotřebí vybudovat i odpařovací stanici. Dle topného média se volí i kotle a další instalační technika připojená na rozvod. Výhodou přechodu z propanu či propan-butanu na zemní plyn stačí jen vyměnit trysky.
Přístroje tepelné techniky ohřívají topnou vodu teplem vzniklým kondenzací spalin. Kondenzační kotel vyžaduje větší plochy instalovaných topných těles a v otopném systému nejde využít čtyřcestné mísící armatury, termostatické hlavice, obtokové ventily, propojené rozdělovače a sběrače a systém nesmí být vyzkratován pevným ani čerpadlovým propojením.
Kromě vytápění, však od kotle očekáváme i přípravu teplé užitkové vody, což se řeší buď ohřevem vody průtokem nebo v zásobníku. Výhodou je vždy plynulá regulace systému dle okamžité potřeby. Pro dům je vhodnější regulátor ekvitermní (rozmístěná čidla), pro byt prostorový (zvolená místnost).
Rozvody tepla a teplé užitkové vody jsou bez ohledu na médium náročný odborný úkol, který musí provádět odborníci.
07.01.2003 | Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444