Vytápění na chatách a chalupách: jaké si vybrat?

Ani o podzimních a zimních měsících se většina chatařů a chalupářů nevzdá pobytu v přírodě. Jak se na chalupách a chatách běžně vytápí a jaké možnosti by mohly být příjemné i finančně dostupné?

Jak se vytápí na chatách

Mezi chalupáři jsou oblíbené především následující způsoby vytápění, které se navíc dají různě kombinovat.

Krb nebo krbová kamna

Populární je krb nebo krbová kamna. Nejen, že krásně prohřejí prostor, ale zároveň u nich můžete relaxovat, příjemně posedět i se do nich jen tak zahledět. Samozřejmě se v nich nedá zapálit oheň, než přijedete, ani není v lidských silách přikládat do krbu celou noc. Proto se často kombinují například s elektrokotlem, který je možné zapnout na dálku.

Pokud vytápíte pouze krbem, v zimě přijíždíte do chladné chalupy. Rozděláte v krbu oheň, který postupně zahřívá vymrzlý prostor, což prvních pár hodin nemusí být komfortní. Na druhou stranu nemusíte používat radiátory, a tím pádem neřešíte zamrzající vodu v topném systému. I přesto si většinou chalupáři krb doplní o další způsob vytápění, aby dosáhli vyššího komfortu.

Elektrokotel

Elektrokotel vytápí topnou spirálou, která ohřívá vodu v kotli, a tím v radiátorech. Velká výhoda elektrokotle je, že se dá zapnout na dálku, a tak přijíždíte do vyhřátého domu. Chalupáři si do topného systému přidávají nemrznoucí směs, aby zamezili zničení systému. 

Jak snadno vytápět kotli na tuhá paliva

Zajímavou variantou do chalup je kotel na tuhá paliva. Níže jsme vypsali různé možnosti, díky kterým budete mít tepelný komfort na chalupě zaručený. 

 

Kotel na dřevo s akumulační nádobou

První možností jsou kotle na dřevo. Vytápění dřevem znamená, že musíte fyzicky přikládat, proto přijíždíte v zimě do chladné chalupy, než zapálíte v kotli a dům se prohřeje.

Například kotel na dřevo H4EKO-D s ručním přikládáním má vysokou účinnost, a to až 90,2 %. To znamená, že většinu energie ukryté v palivu přemění na teplo. Má nízkou spotřebu dřeva a velkou násypnou šachtu. Pro ty, kteří nemají problém sehnat na chalupě dřevo, může být i cena paliva velmi přijatelná.
 
Kotel se kombinuje s akumulační nádobou. Do té přidáte nemrznoucí směs, aby vám voda v zimě v topném systému nezmrzla. Díky tomu nemusíte v zimě přikládat nepřetržitě, protože když netopíte, využíváte teplo z akumulační nádoby
 

H4EKO- U s peletovým hořákem

Kotel na uhlí H4EKO-U s hořákem na pelety je úsporný a jednoduchý kotel, který může zajistit, že otevřete dveře a už máte teplo. Je totiž možné v kotli na dálku rozdělat oheň – díky automatu na pelety. A tak přijedete do vyhřátého a dále již můžete topit uhlím nebo peletami.

Kotel je cenově dostupný, a navíc topení uhlím je velmi levné. Nepohodlná je pouze prašnost uhlí. 

Pro začátek si můžete koupit kotel na uhlí H4EKO-U s ručním přikládáním, topit pevnými palivy a časem dokoupit peletový hořák a paliva kombinovat. Ve variantě bez hořáku je kotel za velmi příznivou cenu.

Kotel na pelety Biopel mini

Stále oblíbenější jsou kotle na pelety. Je to ekologické a dostupné palivo, které se do kotlů snadno dosypává. Kotel na pelety ovládáte na dálku speciální aplikací, ve které si zvolíte teplotu v domě. Proto si kotel i sám zapálí oheň v hořáku a zajistí vám přesně požadovanou teplotu.
 
Konkrétně kotel na pelety Biopel mini od české firmy OPOP je nyní velmi oblíbený a vysoce účinný (kolem 93 %). Po prvotním nastavení řídí teplotu v domě sám a vy jen 1–2× týdně doplňujete pelety do zásobníku a občas kotel vyčistíte. Když budete mít na chalupě uvedený trvalý pobyt, můžete na výměnu starého kotle za nový získat i výhodnou dotaci.
 

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety Biopel kombi

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety Biopel kombi je uživatelsky nejpohodlnější, ale má také nejvyšší pořizovací cenu. Kotel na pelety je automatický, kotel na dřevo ruční. Můžete zapálit kotel na dálku a až přijedete, přejdete například na dostupné a pro vás třeba levnější dřevo. Kotel má účinnost 94 %, spadá do 5. emisní třídy a splňuje podmínky ekodesignu.

Další výhodou je, že po vyhoření dřeva může sám přejít na automatický provoz. Jeho jediná nevýhoda je tedy jen vyšší vstupní investice. Tu ale můžete výrazně snížit díky dotacím.

Další zdroje vytápění 

Další možnost, která je však na ústupu, je topení topným olejem. Jde o neekologickou a drahou variantu. Uchylují se k ní například chalupáři v oblastech, kde není dostupný plyn. Princip je takový, že v kotli na topný olej je umístěný olejový hořák, který zahřívá nádrž s topnou vodou. Nádrž s olejem se musí doplňovat, kotel lze aktivovat i na dálku.
 
Topení propan butanem také není ekologické a levné. Je nutné doplňovat plyn v plynových lahvích nebo mít zásobník plynu na zahradě.

Vhodné vytápění vám ušetří čas, nervy i peníze

Vybrat pro vás vhodný zdroj vytápění je důležité, protože vám zjednoduší pobyt i zpříjemní váš volný čas. Vyberte si pro vás ideální vytápění ještě v létě, dokud na dveře neťuká přicházející zima.


22.09.2021

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444