Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše

Výroba domácího salámu má hned několik výhod. Tou první je jednoznačně to, že máte plnou kontrolu nad složením salámu a nemusíte se bát, že by obsahoval něco, co tam nepatří. Kromě toho salám vždy přijde vhod. Umíte si snad představit rohlík či chleba ke svačině bez kousku salámu? Skvěle se také hodí na výrobu chlebíčků, což určitě oceníte s blížícími se Vánocemi a silvestrem. Domácí salám můžete také věnovat jako originální dárek k Vánocům či narozeninám!

Co budete k výrobě domácího salámu potřebovat?

Při výrobě se jednoznačně neobejdete bez mlýnku na maso. V mlýnku při mletí pak doporučujeme použít desku s menšími otvory. My jsme použili otvory o průměru 3 milimetry. Zde jsou pak potřebné suroviny:

  • 2,5 kg vepřového bůčku - je ideální, aby bůček byl prorostlý a bez kůže
  • 2,5 kg předního hovězího - maso je třeba před mletím zbavit blán, ty do salámu nepatří
  • 100 g rychlosoli
  • 10 g kmínu
  • 20 g mletého pepře
  • 5 g mletého koriandru
  • česnek (třený)
 

Postup - bez udírny to nepůjde

Maso umelte a následně ho smíchejte s ostatními surovinami. Pozor, česnek přidávejte postupně a s mírou, samozřejmě záleží na Vaší chuti, ale u salámu by česnek neměl být tak výrazný, jak je tomu například u klobás. Masovou směsí na salám pak naplňte uzenářské střevo a nechte dojít čtyři dny zavěšené v chladu. Pokud nemáte sklep či jinou místnost, kde by byl chládek, postačí, když dáte salám do ledničky. V takovém případě doporučujeme salám tvarovat při plnění na placato, aby v lednici nezabíral moc místa.



Až bude salám odpočatý, vložíme ho do vyhřáté udírny, kde ho necháme 8 hodin. Salám pověste na hák, nebo ho za pomoci provázku připevněte před vložením do udírny k tyči, kterou pak připevníte kolmo do horní části udírny. V udírně udržujte teplotu mezi 50-70 °C, a na konci uzení pak teplotu zvyšte na cca 80-90 °C, stačí tak na půl hodiny.



Udržet teplotu v udírně není snadné, pokud používáte zděnou nebo dřevěnou udírnu. Jste-li s uzením teprve na začátku, doporučujeme použít elektrickou udírnu, která teplotu ohlídá za Vás. Po uplynuté době nechte salám v udírně ještě pár hodin viset, udírna by mezitím měla vychladnout.
 

Časté chyby při uzení

Pokud s uzením začínáte, zkuste se vyvarovat běžných začátečnických chyb. Na pár z nich Vás zkusíme upozornit hned:

  • nikdy neudíme maso nebo masné výrobky které jsou vlhké nebo dokonce mokré
  • dáváme pozor na správné vytemperování skříně udírny
  • snažíme se otevírat dveře udírny co nejméně, kolísání teplot vede k vyššímu výskytu dehtu
  • na uzení používáme vždy suché dřevo, v případě elektrických udíren pak suchou štěpku nebo pelety
  • neexperimentujeme naslepo, pokud máme tři týdny naložených 20 kg masa, udíme vždy starým a obvyklým způsobem
  • dáváme pozor na množství a teplotu kouře, hlavně ve starých zděných nebo dřevěných udírnách, kde se topí kusovým dřevem
  • vždy dodržujeme správnou dobu uzení vůči teplotě, jde nedoudit, ale i přeudit
 
08.12.2021
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444