Co budete k výrobě domácího salámu potřebovat?
- 2,5 kg vepřového bůčku - je ideální, aby bůček byl prorostlý a bez kůže
- 2,5 kg předního hovězího - maso je třeba před mletím zbavit blán, ty do salámu nepatří
- 100 g rychlosoli
- 10 g kmínu
- 20 g mletého pepře
- 5 g mletého koriandru
- česnek (třený)
Postup - bez udírny to nepůjde
Až bude salám odpočatý, vložíme ho do vyhřáté udírny, kde ho necháme 8 hodin. Salám pověste na hák, nebo ho za pomoci provázku připevněte před vložením do udírny k tyči, kterou pak připevníte kolmo do horní části udírny. V udírně udržujte teplotu mezi 50-70 °C, a na konci uzení pak teplotu zvyšte na cca 80-90 °C, stačí tak na půl hodiny.
Časté chyby při uzení
- nikdy neudíme maso nebo masné výrobky které jsou vlhké nebo dokonce mokré
- dáváme pozor na správné vytemperování skříně udírny
- snažíme se otevírat dveře udírny co nejméně, kolísání teplot vede k vyššímu výskytu dehtu
- na uzení používáme vždy suché dřevo, v případě elektrických udíren pak suchou štěpku nebo pelety
- neexperimentujeme naslepo, pokud máme tři týdny naložených 20 kg masa, udíme vždy starým a obvyklým způsobem
- dáváme pozor na množství a teplotu kouře, hlavně ve starých zděných nebo dřevěných udírnách, kde se topí kusovým dřevem
- vždy dodržujeme správnou dobu uzení vůči teplotě, jde nedoudit, ale i přeudit