Vypočtěte si nové nájemné

Aktuální verze návrhu zvýšení regulovaného nájemného

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR dokončilo návrh zákona o nájemném, který počítá s jeho postupným uvolněním. V průměru by se nájemné v prvním roce mohlo zvednout o 9,3%, v některých oblastech je strop vyšší (na Praze 1 jde např. o 17%). Někde může uvolnění nájmů způsobit dokonce jejich pokles. Návrh počítá s tím, že v prvních šesti letech by tempo růstu nájmů určoval stát. Ustálit by se mělo po těchto šesti  letech tak, že jeho výše by neměla přesahovat 5% z tržní ceny bytu.

"Počitadlo", díky němuž můžete snadno zjistit, kolik by vás bydlení mělo v budoucnu stát, jsme získali od náměstka ministra pro místní rozvoj JUDr. Ivana Přikryla, který má na starosti problematiku bydlení. Pan náměstek nám k tomu řekl:


"Předkládáme veřejnosti program, pomocí kterého si může každý občan vypočítat novou výši nájemného, pokud bude návrh zákona zpracovaný Ministerstvem pro místní rozvoj schválen. Nový zákon je třeba přijmout též v důsledku nálezů Ústavního soudu a právního názoru Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Doufáme, že pomůže nastolit právní jistotu nájemníkům i vlastníkům. Pokud zvýšení způsobí potíže zejména starším lidem, budou se moci obrátit o adresný příspěvek na nájemné. Program bude aktualizován podle toho, jak bude projednáván Vládou ČR a Parlamentem."

02.06.2005
  • Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

    Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bylo zřízeno s účinností od 1. listopadu 1996 zákonem č. 272/1996. Je ústředním orgánem státní správy ČR ve věcech regionální politiky, včetně regionální podpory podnikání, politiky bydlení, rozvoje domovního a bytového fondu pro věci nájmu bytů a nebytových prostor, územního plánování, stavebního řádu investiční politiky a cestovního ruchu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444