Vypínače a zásuvky v moderním bydlení

Použité fotografie: OBZOR, výrobní družstvo Zlín

Použité fotografie: OBZOR, výrobní družstvo Zlín

Pokud bydlíte v domě či bytě, v němž se s elektroinstalací v posledních letech nic nedělalo, jistě si máte prakticky denně příležitost uvědomit, kolik za tu dobu přibylo v domácnostech elektrospotřebičů. A pokud se nehodláte smířit se sítí prodlužovacích šňůr a rozboček, které hyzdí interiér a nezřídka komplikují provoz domácnosti, nezbývá než se pustit do rekonstrukce.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Elektroinstalace by měl provádět odborník, na uživatelích domu nebo bytu ale je, aby si ve spolupráci s ním co nejlépe rozmysleli, jaké typy zásuvek a vypínačů budou potřebovat, jaké množství a jak je rozmístit. Konkrétní řešení je vždy individuální pro každý byt, obecně je ale dobré počítat s tím, že jindy osvědčené heslo "méně je více" tady aplikovat nelze. Naopak platí spíš "více je méně" - tedy méně starostí v budoucnosti, kdy vám do bytu přibude nová elektronika nebo vznikne potřeba vyměnit či přestavět nábytek. Myslete tedy na dostatek zásuvkových vývodů i v místech, kde se dnes zdá jejich využití nereálné. Mějme jen na paměti, že předpisové normy povolují v jednom okruhu společně jistit nejvýše deset zásuvkových vývodů.

Praktické a bezpečné

Specifickými oblastmi v bydlení jsou kuchyně a koupelny. V kuchyni počítáme s tím, že můžeme potřebovat ohřívat vodu ve varné konvici a zároveň připravovat toasty nebo šlehat šlehačku. Uplatní se zde dvojzásuvky i samostatně spínané zásuvky. Zásuvky k vestavným spotřebičům je vhodné skrýt do spodní části kuchyně, v tomto případě volíme výšku 30 cm nad podlahou. Zásuvky nebo vypínače, které potřebujeme nad pracovní plochou se umisťují do výšky 120 až 130 cm nad podlahu. V blízkosti dřezu ani nad varnou deskou by zásuvky ani vypínače být neměly.

Také v koupelně je třeba respektovat bezpečnostní normy, zásuvky a vypínače zde umisťujeme nejblíže 60 cm vodorovně od prostoru vany nebo sprchového koutu, a to do výšky 120 cm nad podlahu. Někteří výrobci elektroinstalačních prvků chrání bezpečnost uživatelů speciálními přístroji do vlhkého nebo prašného prostředí. Spínače a zásuvky řady ELEGANT Aqua+, které dodává výrobní družstvo Obzor, jsou určeny pro zapuštěnou montáž a jsou mimo jiné vybaveny ochranou proti stříkající vodě.

V obytných místnostech se doporučuje umístění středu zásuvek ve výšce od 20 cm nad podlahou, u vypínačů od 105 cm nad podlahou.

Pohodlné a krásné

Dnešní trh poskytuje širokou nabídku domovních elektroinstalačních přístrojů s nejrůznějšími funkcemi, většinou v kompletu s bohatým výběrem rámečků a krytů z různých materiálů a v mnoha barevných provedeních. Kromě spínačů, přepínačů a běžných zásuvek se dnes málokterá domácnost obejde bez anténních, komunikačních a audio-video zásuvek. Rozvoj technologií a zvyšující se komfort bydlení si vyžádaly vývoj specifických elektroinstalačních přístrojů jako jsou např. vypínače s regulací intenzity světla, termostaty, pohybová čidla, nejrůznější ovladače nebo i zásuvky pro centrální vysavače.

Maximální komfort a bezpečnost představují např. přístroje pro bezdrátové ovládání RF HOME z produkce družstva Obzor. Při jejich využití odpadají nepříjemné bourací a zednické práce a hodí se v případech, kdy nechcete, aby vám venkovní lišty kazily vzhled interiéru, nebo pokud je použití klasického rozvodu nebezpečné. Systém RF HOME se přizpůsobí jakýmkoli požadavkům pro rekonstrukci, novostavbu i pro pouhou potřebu rozšířit domácnost o nové spotřebiče. Tlačítkovými vysílači nebo pomocí dálkového ovladače (klíčenky) můžete ovládat domovní osvětlení, zapínat a vypínat ventilátory, otvírat a zavírat garážová vrata, vstupní závory, ovládat žaluzie, markýzy a rolety.

Rekonstrukce je příležitostí všechny elektroinstalační přístroje perfektně designově sladit s interiérem. Zůstaneme-li jen u nabídky družstva Obzor a jejich designových řad ELEGANT, VARIANT a DECENTE, máme nepřeberné množství možností za přijatelné ceny.

Jednoduchost, střízlivost a použití přírodních ušlechtilých materiálů charakterizuje nejnovější řadu DECENTE. Širší rámečky této řady se vyrábějí ze skla, dřeva nebo kovu, Ve všech těchto případech působí luxusně a stylově doplní interiér. Rámečky je možné kombinovat s bílými, černými anebo několika metalickými odstíny (hliník, grafit, zlato a titan) středových krytů.

Do moderních, jednoduše zařízených interiérů se dobře hodí odvážně výrazný design řady VARIANT. Syté barvy rámečků na sebe poutají pozornost a osvěžují interiér. Jejich dominantní vzhled doplňují neutrální barvy středových krytů tak, aby výsledný dojem zůstal výrazný, ale vyvážený. Název VARIANT symbolizuje možnosti desítek kombinací, které uvítají všichni, kdo si rádi hrají s barevnými proměnami svého interiéru, protože tyto kombinace lze měnit i v průběhu let.



Množství kombinací je o to bohatší, že řada VARIANT používá stejné kryty i přístroje jako další designová řada tohoto výrobce - ELEGANT. Díky tomu je možné snadno inovovat vzhled vypínačů z původního vzhledu "Elegant" pouhou výměnou rámečku na zcela nový překvapivý design.

Pro samotné zásuvky a vypínače řady ELEGANT je charakteristická nevtíravá elegance, díky níž tyto prvky vytvoří harmonický celek s jakýmkoliv typem interiéru. Skupina ELEGANT Colour zahrnuje 10 barev inspirovaných přírodou. Vybrat si tak můžete optimistické teplé odstíny, klidné studené tóny, barvy zelené přírody i neutrální barvy země. Pastelové tlumené odstíny decentně podtrhnou atmosféru interiéru. Sytější barvy vypínačů naopak budou přitahovat pozornost.

K doplnění jsou k dispozici středové kryty v neutrální sněhobílé, kouřově šedé a antracitově černé ze skupiny ELEGANT Classic. Podle vkusu a potřeby lze však libovolně kombinovat jakoukoliv barvu středového krytu s jedno či dvojbarevným rámečkem dle vzorníku. Můžete ale zvolit stejné barevné tóny krytu i rámečku. Navíc se ke kombinacím přidávají ještě v současné době oblíbené metalické odstíny rámečků ELEGANT Metallic, které najdou uplatnění v odlehčených moderních interiérech využívajících sklo, kov nebo hi-tec materiály.

16.02.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444