Vypínač už není jen vypínač

Liší se nejen designem a barvou, funkčností, výkonem, způsobem ovládání, bezpečností, komfortem, ale často i svým specifickým posláním. Zde je několik konkrétních příkladů vypínačů s nimiž se běžně nesetkáte.

Nezničitelná řada Merten Anti-Vandalism

Pro zátěžové prostory, ať již na veřejných místech nebo ve výrobních halách, byla vyvinuta  řada Merten Anti-Vandalism, která je navržená tak, aby odolala hrubému fyzickému násilí. Vypínače jsou proto vhodné i pro použití v tělocvičnách, ve věznicích a nápravných ústavech či v psychiatrických léčebnách. Kryty těchto přístrojů jsou vyrobeny z masivního kovu a rozmontovat je lze pouze za pomoci speciálních nástrojů.

Mají kovové kryty a rámy z chromovaného hliníku, jsou zajištěny proti krádeži díky zakrytým šroubům. Nezničitelné jsou i v případě vystavení otevřenému ohni, působení nástrojů a těžkých ran. 4 milimetrové šrouby pro montáž do zdi ukotvují mechanismy a krycí rámečky k podkladu. Mohou být osvětleny.

Vypínače Merten Anti-Vandalism. (Foto: Schneider Electric)

Vypínače s antibakteriální úpravou

Když přijdeme domů, obvykle nejprve rozsvítíme světlo a až potom si umyjeme ruce. Vypínač s antibakteriální povrchovou úpravou Active společnosti Schneider Electric problém  vyřeší sám. Je vyroben ze speciálního plastového materiálu obsahujícího kladně nabité ionty stříbra. Ty reagují s mikroorganismy, které mají náboj záporný a tím ničí choroboplodné zárodky.  Na rozdíl od nejrůznějších desinfekčních prostředků ionty stříbra zabraňují dalšímu množení odolných mikroorganismů.Výsledkem je zdravotně nezávadný povrch vypínače. Tato „samočisticí“ schopnost se neztratí ani opakovaným dotýkáním vypínače.

Vypínače s ionty stříbra jsou vhodné především pro zdravotnická zařízení, ale i pro hotely a restaurace, školy, letiště, nádraží a veřejné instituce. Mohou však být také součástí koupelen či kuchyní v domácnostech s malými dětmi, které se teprve učí základním hygienickým návykům. Jejich antibakteriální efekt je trvalý po celou dobu používání vypínačů.

S výměnou za stávající přístroje si poradí každý elektrikář, neboť rozměry přístrojů jsou standardizovány.

Technologie byla úspěšně testovaná a certifikovaná v řadě mikrobiologických a epidemiologických pracovišť po celém světě.

 Vypínač Merten M-Smart s antibakteriální úpravou a v aktivním bílém provedení a orientační světlo. (Foto: Schneider Electric)

Bezdrátový ultratenký vypínač Unica AirLink

Jeho slogan „vypínač jednoduše kdekoliv“ je docela příznačný. Je totiž možno ho umístit kamkoliv, neboť se dá nalepit tam, kde je potřeba, bez zásahu do stávajících rozvodů elektrické energie.

Pomocí dálkové ovladače je možné jeho prostřednictvím zhasnout v jídelním koutě, rozsvítit lampičku vedle televize a zatáhnout žaluzie, aniž by bylo nutné vstát z pohodlí pohovky či křesla. Dálkový ovládač vypadá jako elegantní ovládač od televize nebo jako malý disk, který může sloužit jako přívěsek na klíče. Může rovněž mít podobu běžného vypínače.

Pomocí Unica AirLink lze chytře, bezpečně a pohodlně ovládat osvětlení, žaluzie nebo jakýkoliv jiný elektrický přístroj v celém domě. Lze si nastavit až osm tzv. scénářů světelných atmosfér pro různé příležitosti (např. sledování televize, čtení knihy či posezení s přáteli).

 Bezdrátový vypínač UNICA AirLink lze přilepit třeba i na sprchový kout. Dálkový ovladač může mít i podobu přívěsku na klíče. (Foto: Schneider Electric)

S regulací teploty v místnosti

K letošní novince patří nové KNX multifunkční tlačítkové panely s regulací teploty v místnosti. Jsou provedeny v tzv. kompaktním provedení (v monobloku), to znamená s integrovanou sběrnicovou spojkou již přímo v panelu.

Oproti předchozím modelům  disponují vylepšenými funkcemi, například: Regulace vytápění a chlazení každá se dvěma výstupy (celkem tedy 4 řídicí výstupy).Uložení všech nastavených teplot před vypnutím. Nastavitelný čas přepnutí pro topení a chlazení. Cyklické sledování aktuální externí teploty a další.

KNX multifunkční tlačítkové panely s regulací teploty v místnosti. (Foto: Schneider Electric)

Unica KNX pro inteligentní elektroinstalaci

Nedávno byla uvedena na trh nová řada systémových přístrojů pro inteligentní elektroinstalaci KNX v designovém provedení Unica KNX a Unica TOP KNX. Řada v několika barevných variacích obsahuje multifunkční tlačítka s infračerveným přijímačem, detektor pohybu 180 stupňů, regulátor teploty s displejem a dalším funkce.

Unica KNX. (Foto: Schneider Electric)

Skleněné krycí rámečky Merten M-Plan

Tato řada určená pro moderní interiéry s nejvyššími požadavky na design obsahuje krycí rámečky vyrobené z bezpečnostního skla o tloušťce 6 milimetrů s perfektní povrchovou úpravou.

Vypínače Merten M-Plan. (Foto: Schneider Electric)

 Skutečný kov -  Merten M-Star

Tyto vypínače jsou vyrobeny se 3 atraktivní povrchy ze skutečného kovu v chrómu, saténovém stříbru a leštěné mosazi. Lze je kombinovat se středovými deskami Merten System M v polární bílé a antracitové. Jsou vhodné do všech typů bytových i nebytových aplikací, například do hotelů,  soukromých domovů a kanceláří na vysoké úrovni.

Vypínače Merten M-Star. (Foto: Schneider Electric)

24.05.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444