Výměna kotle na pevná paliva - jaké jsou vaše možnosti kromě plynu?

Pokud je váš stávající kotel v první, druhé nebo nespecifikované (rok výroby před rokem 2000) třídě, tak je možné zažádat o dotaci v rámci programu Kotlíkové dotace. Žádosti se řeší na úrovni krajů, kde je potřeba ověřit, zda jsou aktuálně žádosti přijímány.

Jsou regiony, kde přidělený objem peněz došel velice rychle, peníze byly vyčerpány a spousta žádostí stále čeká na vyřízení, ale jsou také regiony, kde se stále může žádat. Pokud byste chtěli získat na nový zdroj dotaci, tak je nutné, aby byl uvažovaný zdroj na seznamu výrobků a technologií podporovaných v dotačních programech Státního fondu životního prostředí neboli měl svůj tzv. SVT kód. V případě rozsáhlejší rekonstrukce nebo kombinaci zdrojů je možné získat podporu v rámci programu Nová zelená úsporám, ale výše podpory není tak vysoká jako v rámci Kotlíkové dotace. V první řadě je dobré znát tepelnou ztrátu budovy a podle toho volit výkon uvažovaného zdroje tepla, ideálně mít projekt na vytápění. Investice do výpočtu tepelné ztráty budovy není vysoká a vyplatí se, protože dobře nadimenzovaný zdroj bude pracovat při správných provozních podmínkách a s optimálními provozními náklady.
 
Pokud nemáte možnost plynu, připadají v úvahu dvě základní možnosti. Vyměnit váš stávající kotel opět za kotel na pevná paliva nebo za tepelné čerpadlo. V současné podobě kotlíkových dotací již nejsou podporovány kotle na uhlí, což možné typy redukuje na kotle na dřevo nebo na dřevní pelety. Všechny typy zdrojů mají svá pro a proti. Při výběru se nejčastěji zohledňují ekonomické a ekologické aspekty a čím dál tím víc se zohledňuje i uživatelský komfort. 



Pro většinu lidí je často rozhodujícím faktorem počáteční investice, která hovoří spíše pro kotel na pevná paliva. Pokud se budova nebo otopná soustava nijak neupravovala (výměna oken, zateplení, nová otopná tělesa/podlahové vytápění, atd.), tak vysoký teplotní spád stávající soustavy hovoří spíše pro kotel na pevná paliva, který bude pracovat při stejných nebo velice podobných provozních parametrech. Mohou však stačit drobné zmíněné úpravy, díky kterým bude k zajištění tepelného komfortu stačit nižší teplotní spád, který je daleko vhodnější pro tepelná čerpadla. Provozní náklady se velice těžko porovnávají, jelikož se neustále mění ceny paliv/energií, počasí a požadavky uživatelů na provozování.
 
Existují však výpočty, jak provozní náklady vyhodnotit. Obecně se velice zjednodušeně dá říct, že počáteční investice by měla být nižší u pořízení kotle na pevná paliva, ale provozní náklady by měly být nižší u provozování tepelného čerpadla. A z tohoto vzájemného vztahu lze spočítat teoretickou návratnost investice a vyhodnotit z hlediska ekonomiky, který zdroj je vhodnější. Návratnost by měla být vždy kratší než uvažovaná životnost zdroje tepla!
 
Kromě ekonomického hlediska je v dnešní době kladen veliký důraz i na ekologii zdroje tepla. Jelikož tepelná čerpadla neprodukují žádné lokální emise, tak ekologie hovoří určitě pro teplené čerpadlo. 



Uživatelský komfort získává při rozhodování stále větší a větší váhu. Z tohoto pohledu je tepelné čerpadlo určitě zajímavější zdroj. Není potřeba pravidelně namáhavě doplňovat palivo a vynášet popel ani nikde palivo skladovat. Tepelné čerpadlo si bere pouze tolik energie, kolik potřebuje. Má lepší možnosti programování a v dnešní době stále oblíbenější možnost dálkového ovládání přes aplikace. 
 
Důležitá věc při volbě zdroje tepla by měla být zkušená montážní firma, dobrý lokální servis a dostupnost náhradních dílů v případě nějaké poruchy.
 
Z výše zmíněných bodů vyplývá, že není možné jednoznačně rozhodnout, který zdroj tepla je nejvhodnější. Volbu vždy ovlivňuje spousta parametrů a každý si musí rozhodnout sám, které mají největší význam.
 
Zdroj: Ing. Robert Bicek – specialista na tepelná čerpadla Bosch, www.bosch-vytapeni.cz.
22.07.2021 | PR
  • Bosch Termotechnika s.r.o., obchodní divize Bosch Junkers

    Společnost Bosch Termotechnika nabízí ve svém portfoliu i výrobky z oblasti vytápění, chlazení a přípravy teplé vody, které ohromí německou kvalitou, technickou vyspělostí, perfektním zpracováním a v neposlední řadě fascinujícím designem. Své začátky v tomto oboru spojila již před více než 120 let s osvědčenou značkou Junkers, od roku 2015 nesou všechny nové výrobky označení Bosch.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444